Meest recente artikelen

Moet je pompoen schillen of niet?

Spaar tijd (en je vingers)

Moet je pompoen schillen of niet? Artikel

Door alles wat je lees op sociale media wordt een mens al eens aan het twijfelen gebracht: moet je pompoen nu schillen of niet?

Wij houden van pompoensoep, geroosterde pompoen, pasta met pompoen… Kortom, van pompoen in al z'n gedaanten. Hij zit boordevol voedzame stoffen en in de herfst zetten wij 'm graag op het menu. Het enige wat ons soms tegenhoudt om 'm nog eens op het menu te zetten, is dat lastige schillen van die pompoen. Maar is dat wel altijd nodig? Het antwoord is… nee!

Deze pompoenen hoef je niet te schillen

Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Kies wel het liefst voor bio-exemplaren als je ook de schil gaat eten: de schil van niet-biologische groenten en fruit bevat vaak resten van gifstoffen. Al kun je die ook wegspoelen met wat natriumbicarbonaat.

Gebruik je kleinere soorten pompoen, zoals de  hokkaido, dan kun je het schillen volledig achterwege laten. Bonus: de schil voegt extra voedingsstoffen én extra kleur toe. Bij de butternut hangt het er een beetje vanaf hoe lang de pompoen moet garen. Deze schil is iets dikker dan die van de hokkaido, waardoor je 'm bij een korte gaartijd of van grotere flespompoenen toch liever niet opeet. Ga je de butternut roosteren, dan verwijder je daarom best de schil – of je schept het gare vruchtvlees met een lepel eruit wanneer je de butternut uit de oven neemt. Maak je er soep of pompoenpuree van, dan mag de schil gewoon mee verwerkt worden. Weer wat tijd uitgespaard!

Ook de patisson hoef je niet te schillen, en spaghettipompoen bereid je ongeschild, maar de schil eet je niet mee op.

Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.

Ga snel aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen