Meest recente artikelen

Stoofvlees op het menu: welk vlees moet je gebruiken?

De beste keuze

Stoofvlees op het menu: welk vlees moet je gebruiken? Artikel

Stoofvlees is een van de populairste Belgische keukenklassiekers. De bereiding ervan roept wel wat vragen op. Die lossen wij graag voor jullie op. De vraag van vandaag: welk vlees moet ik gebruiken voor stoofvlees? Mager of vet? Rund of varken?

Stoverij hoort bij de Belgische winter zoals tomaat-garnaal bij de Belgische zomer. Het gerecht is met stip een van de meest favoriete nationale schotels. Heerlijk met frietjes en een witloofsalade, maar ook op een wat minder traditionele wijze. Zelfs het vlees in stoofvlees kan variëren.

De bereiding lijkt simpel: je laat vlees lang garen op een laag vuur zodat het lekker mals wordt. Toch roept het recept een aantal vragen op. Een van de belangrijkste vragen is welk vlees je voor stoofvlees gebruikt. Want de kwaliteit van het gerecht hangt natuurlijk grotendeels af van het belangrijkste ingrediënt. Vet of mager? Rund of varken? Wij zochten het voor je uit.

Welk vlees moet ik gebruiken voor stoofvlees?

Vet of mager stoofvlees?

Moet je nu vet of mager vlees kopen voor stoofvlees? Omdat het vlees lang moet garen, kies je beter voor vlees met wat vet eraan. Dat smelt volledig weg in de bereiding. Mager vlees wordt sneller taai.

Varken of rund als stoofvlees?

Varkensstoofvlees is sneller gaar dan runderstoofvlees, ideaal dus als je wat minder tijd hebt. In het wildseizoen kun je het eventueel vervangen door everzwijnstoofvlees. Dat heeft wel een iets langere gaartijd. Voor de liefhebbers: er wordt ook paardenstoofvlees gemaakt. Je kunt hiervoor hetzelfde recept gebruiken, maar het rundvlees vervangen door paardenvlees.

Stoofvlees met runder- en varkenswangetjes

Je kunt stoofvlees ook vervangen door runder- of varkenswangetjes. Je kunt de wangetjes eventueel in blokjes snijden ter grootte van stoofvlees. Sommigen vinden zo'n groter stukje vlees ook gewoon lekkerder. Verwijder wel de vliesjes van het vlees, dan wordt het zachter.

Extra tip, voor om het even welk stoofvlees

Vergeet de mosterd niet! Het zuur uit de mosterd geeft je stoofvlees smaak én het maakt het vlees lekker zacht.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen