Recept

Steak bearnaise

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Wist je dat bearnaisesaus waarschijnlijk voor het eerst op tafel werd gezet voor koning Hendrik IV, bijgenaamd Le Grand Bearnais? Hij gaf naar alle waarschijnlijkheid zijn naam aan deze beroemde saus, die jij met dit recept ook makkelijk zelf op tafel zet.

Goed om te weten: de gastrique kun je op voorhand maken. Als je dus héél graag bearnaisesaus eet, maak dan meteen genoeg gastrique voor de volgende keren.

bereiding
 1. 1

  Maak de gastrique. Pel en snipper de sjalot. Doe de witte wijn, de azijn en 100 milliliter water samen met de sjalot, de tijm, de peterselie en de laurier in een steelpannetje en breng aan de kook.

 2. 2

  Zet het vuur zachter en laat inkoken tot 2/3. Zeef de gastrique en bewaar in een flesje.

 3. 3

  Bak de steak in flink wat boter aan beide kanten goudbruin. Zet het vuur zachter en laat nog even verder garen tot het vlees rosé is. Kruid met peper en zout. Laat rusten onder aluminiumfolie terwijl je de saus maakt.

 4. 4

  Maak de bearnaise. Doe de koude boter in blokjes in een pannetje en smelt ze op een zacht vuur. Schep nadien de vlokken eiwit uit de goudgele gesmolten boter. Zo hou je geklaarde boter over.

 5. 5

  Roer de eidooiers los met 50 milliliter van de gastrique. Zet op een zacht vuur of au bain-marie en klop luchtig met een garde. Voeg de geklaarde boter in delen toe en blijf kloppen. Meng er de gehakte dragon en kervel door en breng op smaak met peper en zout. Serveer de steak met de bearnaisesaus. Lekker met kroketjes.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Steak bearnaise

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!