Meest recente artikelen

Hoe krijg ik mijn stoofvleessaus mooi donker?

Stoverij toverij!

Hoe krijg ik mijn stoofvleessaus mooi donker? Artikel

Stoofvlees is een van de grote Belgische keukenklassiekers. De bereiding ervan roept echter nogal wat vragen op. Die lossen wij graag voor jullie op. De vraag van vandaag: hoe krijg ik mijn stoofvleessaus mooi donker?

Stoofvlees is bij ons zowat het bekendste stoofpotje. Stoverij hoort bij de Belgische winter zoals tomaat-garnaal bij de Belgische zomer. Het gerecht scoort dan ook hoog op lijstjes met favoriete nationale schotels… Waarschijnlijk heb je een oud familierecept voor stoverij op grootmoeders wijze. Of misschien heb je je er nog nooit aan gewaagd? Nochtans doet de gedachte alleen al aan zo'n dampend bord ons watertanden. Heerlijk met frietjes en een witloofsalade, maar ook op een wat minder traditionele wijze.

De bereiding lijkt simpel: je laat vlees lang garen op een laag vuur zodat het lekker mals wordt. Toch roept het recept een aantal vragen op. Niets is teleurstellender dan op het einde van je kooksessie niet de lekkere hap te kunnen serveren die je had verwacht. Een van de veelvoorkomende problemen zit 'm in de kleur. Namelijk: hoe krijg je zo'n mooi donkere stoofvleessaus?

Hoe krijg ik mijn stoofvleessaus mooi donker?

Het geheim van een mooi donkere stoofvleessaus zijn de aanbaksels. Het is daarom belangrijk dat je het vlees goed aanbakt in een kleefpan zodat het korstjes vormt. Je hebt de aanbaksels nodig om je saus kleur te geven. Gebruik ook donker bier. Tip: is de stoofvleessaus nog niet mooi donker? Voeg eventueel een lepel Luikse stroop of een klein stukje chocolade toe. Let wel: dat beïnvloedt natuurlijk ook de smaak van je stoofvlees.

Gebruik géén antikleefpan. Een mooi donkere stoofvleessaus vraagt om een pan met dikke bodem die de warmte van het vuur traag en gelijkmatig verdeelt. Een klassieke gietijzeren stoofpot is perfect. Het voordeel is dat deze ook in de oven mag. Je kunt stoofvlees immers ook in de oven garen. Zet dan wél het deksel op de stoofpot zodat het vlees niet uitdroogt. Gaar het vlees 2 à 3 uur in de oven op 150°C.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen