Meest recente artikelen

Van vegan tot de Sana-methode: 5 eetstijlen uitgelegd

Ken jij ze al?

Van vegan tot de Sana-methode: 5 eetstijlen uitgelegd Artikel

Vegan, paleo, de Sana-methode,...: er zijn zo veel verschillende eetstijlen, dat je misschien niet meer altijd kan volgen. Wij sommen de 5 populairste op.

1. Paleo

Het paleo dieet is gebaseerd op de levenswijze van de oermens (daarom wordt het ook wel het oerdieet genoemd) en beschouwt zichzelf eerder als een levenswijze dan een dieet. Het gedacht erachter is dat onze genen ingesteld zijn op deze oervoeding en niet op ons modern eetpatroon. Gezond eten zoals de natuur het bedoeld, dus.

Wat mag je wel/niet eten?
De oervoeding bestond uit groenten, fruit, vis, vlees, eieren, noten en zaden. Dit mag je allemaal eten, zolang het niet bewerkt is. Een (bio) steak is bijvoorbeeld oké, maar hamburgers en worsten niet. Verder kwam er geen brood, pasta, melk, kaas, aardappelen, peulvruchten, granen en suiker te pas in het dieet van de oermens. Deze voedingsmiddelen moet je dan ook achterwege laten als je het paleo dieet volgt.

2. Raw

Raw-foodisten eten enkel voedsel dat niet verhit wordt boven de 42°C. Bakken en koken mag dus niet. De filosofie achter deze eetstijl is dat er veel waardevolle stoffen verloren gaan tijdens het garingsproces en bepaalde stoffen in onze voeding schadelijk zouden kunnen worden bij verhitting.

Wat mag je wel/niet eten?
In het dieet van raw-foodisten komen voornamelijk rauwe groenten en fruit, zaden, noten en zeewier op het bord, en weinig vlees of vis. Rauw kunnen deze laatste in principe wel gebruikt worden, maar de meeste raw-foodisten zijn ook vegetariër of veganist, en dus staan vlees en vis meestal weinig op het menu. Ook melkproducten kunnen in principe gebruikt worden, op voorwaarde dat ze niet boven lichaamstemperatuur verwarmd werden. Geen gepasteuriseerde melk dus, maar rauwe melk. Benieuwd naar de raw keuken? Ontdek hier enkele video's met raw gerechten.

3. Vegetarisch

De bekendste eetstijl is waarschijnlijk het vegetarisme, waarbij er geen vlees of vis wordt gegeten. Mede dankzij het succes rond Dagen Zonder Vlees zijn veel Belgen al vertrouwd met het vegetarisme en lassen we steeds vaker één of meer vegetarische dagen in ons weekmenu in (ook in ons weekmenu is donderdag veggie dag, en we maken ook steeds een volledig vegetarisch weekmenu).
Bovendien zijn er veel voedingswijzen die gebaseerd zijn op het vegetarisme. Het verschil zit hem dan in de frequentie of soorten vlees die men eet. Zo zijn er bijvoorbeeld pescotariërs (die geen zoogdier- of vogelvlees maar wel vis eten), pesco-pollotariërs (die wel gevogelte en vis maar geen rood vlees afkomstig van zoogdieren eten) en flexitariërs (die voornamelijk vegetarisch, maar af en toe ook wel eens vlees en/of vis eten). Hoe je als vegetariër al je voedingsstoffen binnenkrijgt? Dat lees je hier.

Wat mag je wel/niet eten?
Vegetariërs eten geen vlees (waaronder gevogelte), vis en insecten. Dierlijke producten als honing, eieren en zuivel worden wel gegeten.

4. Veganistisch

Veganisme is een eetstijl of levenswijze dat vrij is van dierlijke producten. Veganisten vermijden het niet alleen in voeding, maar ook in kleding, cosmetica, amusement,… Het welzijn van mens, dier en planeet staat centraal in deze levensstijl.

Veganisme is een gezonde levensstijl. Dat blijkt ook uit de voedingsdriehoek, die gebaseerd werd op een uitgebreide literatuurstudie en overleg met experts. Daaruit kwam naar voor dat een voedingspatroon rijk aan plantaardige en weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen de gezondste keuze is.

Wat mag je wel/niet eten?
Veganisten schrappen elk product van dierlijke afkomst uit hun menu. Zo eten ze geen vlees, vis en insecten. Maar ook geen  zuivelproducten, eieren, honing, gelatine, dierlijke bouillon,… Wat ze wel eten, zijn groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, granen en plantaardige vleesvervangers als tofu.

5. Sana

De Sana-methode werd ontwikkeld door Sandra Bekkari. Ze is auteur van de boeken ‘Nooit meer diëten’, voedingsdeskundige en eigenaar van het Sana-voedingsadviesbureau. Een vrouw die weet waarover ze spreekt dus. Bij deze methoden schrap je geen enkel product volledig uit je menu. Je mag dus gewoon alles blijven eten, maar met mate.

De 7 pijlers van SANA

  1. Eet met aandacht: noteer wat je eet, kauw goed en geniet van elke hap.
  2. Drink voldoende water en andere gezonde dranken: minstens 1,5 liter water per dag.
  3. Start je dag met een gezond ontbijt: je tankt je lichaam vol om de dag met goede energie te beginnen.
  4. Eet dagelijks twee gezonde tussendoortjes: fruit, noten…
  5. Vul je bord voor de helft met groenten!
  6. Varieer met superfoods. Die hoeven niet duur te zijn: denk aan bessen, broccoli, zoete aardappel…
  7. Breng meer beweging in je leven: neem de trap op het werk, maak lange wandelingen, fiets meer.

Leuk weetje: Volgens de Sana-methode betekent een gezond eetpatroon niet dat er nooit meer mag toegegeven worden aan een dessertje of een portie frietjes. Als je levensstijl voor 80 procent aansluit bij de Sana-principes, is er 20 procent marge die je zelf mag invullen.

Meer recepten van Sandra Bekkari? Klik hier.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen