Meest recente artikelen

Deze 12 recepten met zeewier moet je zeker eens proberen

Want ze verdienen een plekje op het menu

Deze 12 recepten met zeewier moet je zeker eens proberen Artikel

Zeewier: in China, Korea of Japan staat het dagelijks op het menu. Niet verwonderlijk, want zeewieren barsten van de vezels en eiwitten en bevatten verschillende mineralen en vitamines. Bij ons vinden zeewieren nog minder vaak de weg naar ons bord. Tijd om daar verandering in te brengen. Ontdek deze 12 heerlijke én haalbare recepten met zeewier.

5 redenen om vaker te koken met zeewier

  1. Zeewieren zijn een goed alternatief voor traditionele groenten. De productie van zeewier is namelijk weinig belastend voor het milieu. Ze vermenigvuldigen snel en liggen in de natuur zo voor het rapen.
  2. Zeewier heeft een hoog eiwitgehalte. Het is dus ook een prima vleesvervanger voor vegetariërs.
  3. Seppe Nobels, chef-kok van het groenterestaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen, noemde zeewier 'dé voeding van de toekomst' tijdens het horecacongres Food Paradise Day. Volgens hem is het een duurzame oplossing om de miljarden mensen op onze aarde te voeden.
  4. Wereldwijd is er een gigantisch aanbod aan zeewieren. Van nori over kombu tot wakame. Ze worden opgedeeld in 3 categorieën: groene, bruine en rode zeewieren. De groene zeewieren (bijvoorbeeld zeesla) groeien dicht bij het wateroppervlak, de bruine iets dieper in de zee (bijvoorbeeld kombu, wakame) en nog dieper vind je de rode zeewieren (bijvoorbeeld nori). Genoeg varianten om uit te proberen dus.
  5. Zeewier is, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, makkelijk te bereiden. Je kunt er eindeloos mee variëren op je bord. Zo doet nori dienst als omhulsel voor sushi, maak je een zilte salade met wakame of gebruik je kombu als basis voor een smaakvolle bouillon.

Nori

  • Nori, een roodwier, wordt enkel gedroogd en geroosterd gebruikt. Je vindt het meestal in flinterdunne velletjes die gebruikt worden voor sushi.
  • Nori heeft een zilte smaak met een grasachtige ondertoon. Qua smaak heeft het wat weg van paddenstoelen.

 

Wakame

  • Wakame is een bruinwier. Het moet altijd eerst gekookt worden en heeft een wat rubberachtige textuur.
  • Wakame smaakt licht zoet met een zilte ondertoon.

 

Kombu

  • Kombu groeit op rotsachtige bodems in de zee. Het witte poeder op de buitenkant hoef je niet weg te spoelen, want net daar zit de smaak.
  • Kombu smaakt bouillonachtig. Zilt en hartig tegelijkertijd: een schoolvoorbeeld van umami.

Zeesla

  • Zeesla, een groen zeewier, lijkt op kropsla. Je kunt het ongekookt eten in een salade, als wrap of als vervanger voor nori bij sushi.
  • Zeesla heeft een spinazie-achtige notensmaak.

Dulse

  • Dulse is een echte eiwittenbom. Verse dulse kun je zo van de rots eten, maar meestal wordt hij gedroogd. Gedroogde dulse wordt vaak vermalen tot vlokken of poeder.
  • Dulse smaakt, eens gebakken of geroosterd, naar gezouten spek. Niet verwonderlijk dat het in Ierland een populaire snack is in de pub.

Zeespaghetti

  • Je kunt zeespaghetti koken net zoals gewone spaghetti. Gebruik het niet puur als spaghettivervanger, maar meng het met gewone spaghetti. Anders wordt het mineraalgehalte van je gerecht te hoog.
  • Gedroogd heeft zeespaghetti wat weg van gedroogd vlees. Geweekt wordt het zacht en crunchy.

Wist je dat…

… het bindmiddel agar agar ook een zeewier is? Het is het extract van een rood zeewier en heeft een sterk gelerende werking. Je gebruikt het als vegetarisch alternatief voor gelatine in onder andere confituur of bavarois, mousse of panna cotta. Het is verkrijgbaar in staven, vlokken of poeder.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen