Van detoxen tot raw food
Alle dieetfabeltjes op een rij
We worden bestookt met tegenstrijdige informatie over hipper dan hippe diëten. Maar dit is wat je écht moet weten.
"Bart De Wever is nog altijd slank na zijn Pronokal dieet. Je ziet dus dat dat echt wel werkt."
Wat iedereen denkt: als zelfs een zwaarlijvige politicus een halvemarathonloper kan worden, werkt het voor iedereen.
Hoe het echt zit: bij het Pronokal dieet (een typisch proteïnedieet) word je intens begeleid door een team van specialisten, onder wie een dokter. De eerste fase is keihard en vraagt ontzettend veel discipline: je wordt op een hongerdieet gezet van zo'n 600 calorieën per dag. Het resultaat is dat je heel snel heel veel afvalt, zonder spierverlies. Zo blijf je gemotiveerd om het vol te houden. Keerzijde van de medaille: de shakes en maaltijdvervangers die je moet eten, zijn aan de dure kant en niet iedereen houdt van de chemische smaak. Ook al kun je met dit dieet spectaculaire resultaten boeken, is het dus niet voor iedereen weggelegd. Je moet het kunnen betalen én je moet erg gedisciplineerd zijn.
"Ik voel me niet zo energiek. Maar een sapjeskuur gaat me er zeker weer bovenop brengen."
Wat iedereen denkt (vooral na een kater): een paar dagen detoxen en mijn lichaam is weer zuiver en slank.
Hoe het echt zit: je lichaam is een perfect functionerende machine die heel goed in staat is om zelf schadelijke stoffen te elimineren. In de eerste plaats speelt je huid een grote rol om die stoffen buiten te houden. Daarnaast heb je ook nog je lever die giftige stoffen onschadelijk maakt en je nieren die een filterende werking hebben. Als je goed uitgerust bent en een beetje conditie hebt, doet je lichaam vanzelf het grootste werk. Het kan geen kwaad om gezonde groentedrankjes te drinken, maar ze hebben geen 'zuiverende' werking. Je zult wel gewicht verliezen, maar dat is slechts tijdelijk: tijdens zo'n kuur breng je veel tijd door op het toilet.
"We moeten allemaal een spiralizer in huis halen."
Wat iedereen denkt: Pascale Naessens eet geen echte pasta meer, en kijk eens hoe slank ze is…
Hoe het echt zit: Pascale Naessens zegt helemaal niet dat je nooit meer pasta mag eten, ze combineert pasta enkel met groenten en nooit met vlees of vis. Op die manier verteert je maaltijd beter. Zij kiest ook voor volkorenpasta (of boekweit, spelt…) in plaats van pasta die gemaakt is van witte bloem. Volkoren is voedzamer en je bent sneller voldaan. Wij scheppen standaard te veel pasta op ons bord. We moeten leren om pasta niet langer te zien als de basis van de maaltijd, maar als één van de ingrediënten. Neem veel groenten, wat saus op basis van tomaten, wat boontjes en dan een schepje pasta erbij. Met een spiralizer kun je pasta maken van courgette of wortel. Pascale Naessens serveert hier wel een vleesrijke bolognesesaus bij. Uitgeprobeerd en goedgekeurd: erg lekker én je voelt je nadien veel lichter dan met de klassieke versie.
"Het is beter voor je metabolisme om de hele dag door kleine porties te eten."
Wat iedereen denkt: door 'het vuurtje te laten branden', verbruik je meer calorieën.
Hoe het echt zit: voortdurend kleinere maaltijden nemen heeft eigenlijk niet zo veel invloed op je metabolisme. Een veel belangrijkere factor is je spiermassa. Een halve kilo spieren verbrandt 14 calorieën per dag, terwijl een halve kilo vet slechts drie calorieën verbruikt. Daarom is het belangrijk om tijdens een dieet ook aan krachttraining te doen: op die manier verlies je enkel vet en geen spiermassa.
"Lightfrisdranken bevatten helemaal geen calorieën en suiker, dat is perfect voor mijn dieet."
Wat iedereen denkt: beter een cola light dan een 'echte' cola.
Hoe het echt zit: it's complicated. Ook al bevat het drankje geen echte suiker maar een kunstmatige zoetstof, onze hersenen krijgen toch een zoet signaal, zonder dat de suiker effectief binnenkomt. Daardoor krijgen we vanzelf honger en gaan we meer eten dan normaal. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit vooral geldt voor wie te zwaar is. Wie een normaal gewicht heeft, is minder geneigd om te veel te eten.
"Suikervrij is dé oplossing."
Wat iedereen denkt: natuurlijk, stoppen met suiker. Doen we. Maar wacht eens even: zit er ook suiker in ketchup?!
Zo zit het echt: jarenlang hebben wetenschappers ons gewaarschuwd voor de zogenaamd kwalijke gevolgen van vet. We schakelden massaal over naar lightproducten, maar ook dat bleken geen wondermiddeltjes. Hoe dat komt? Door het vet weg te laten, ging er smaak verloren. Om dat te compenseren, werden de producten vol suiker gestopt. Nieuw onderzoek toont nu ook aan dat niet vet de grote boosdoener is, maar suiker. Het is onwaarschijnlijk hoeveel onzichtbare suikers we dagelijks binnenkrijgen, al dan niet in vermomming. Fabrikanten zijn erg creatief in het bedenken van onschuldig klinkende namen, maar het is al-le-maal suiker: rijstsiroop, dextrine, dextrose, diksap, fructose, galactose, gerstemout, glucose, HFCS (high fructose corn syrup), lactose, maïsstroop, malt, maltose, mannitol, melasse, ribose, sacharose, sucrose, vruchtensapconcentraat en xylose zijn er nog maar enkele uit een hele lange lijst. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om maximum 25 gram suiker per dag te eten, want suiker is verslavend en veroorzaakt een chemische reactie in de hersenen waardoor je steeds meer zoet wilt eten. Meer en meer mensen gebruiken nu kokosbloesemsuiker, maar ook dat blijft natuurlijk wél een suiker. Het gezondste alternatief voor suiker zou stevia zijn, een plantje dat geen suikerpieken veroorzaakt.
"Eén avocado per dag houdt de kilo's weg."
Wat iedereen denkt: nooit rijp als je er zin in hebt en boordevol vetten. Maar het is gezond, dus waarom niet?
Zo zit het echt: avocado's zijn écht heel gezond. Ze bevatten meer magnesium dan bananen en zitten vol vezels. Daarnaast bevatten ze gezonde vetten die je nodig hebt om vitamines beter te kunnen opnemen. Er is ook een studie die aantoont dat je door elke dag een avocado te eten, makkelijker afvalt. Dat komt door het verzadigend effect van de vrucht, waardoor je de volgende uren minder geneigd bent te snoepen. Maar alles hangt natuurlijk ook af van hoe je de avocado nuttigt: elke dag guacamole met nacho's en een Corona erbij zullen je buikvet niet meteen doen slinken. Oh ja, die zogenaamde lifehack die je onlangs op internet zag? Waarbij je een steenharde avocado een half uurtje verpakt in folie in de oven legt om hem zo snel te laten rijpen? Getest en afgekeurd.
"Raw food is hip en iedereen die het doet, is slank. Dat wil ik ook!"
Wat iedereen denkt: desnoods eet ik mijn biefstuk rauw, als het maar helpt…
Zo zit het echt: raw foodies eten enkel voedsel dat niet verhit is boven de 48°C, omdat er volgens hen veel waardevolle stoffen verloren gaan tijdens het garingsproces. Helaas hoort bij de basisprincipes ook dat er geen vlees, vis of zuivel wordt gegeten. Raw food én veganistisch: je moet al echt een stalen wil hebben om dit spartaans dieet vol te houden. Daarbij heb je ook een grote dosis geduld en tijd nodig om fruit en groenten te drogen, zaden te weken etc… Je krijgt met dit dieet ook niet de levensnoodzakelijke vitamine B12 binnen. Officiële instanties raden raw food dan ook af, want door het koken of bakken kun je voedingsmiddelen beter verteren en opnemen dan in rauwe toestand. Je haalt bijvoorbeeld meer bètacaroteen uit gekookte dan uit rauwe wortelen en sommige groenten zijn giftig als je ze rauw eet (denk maar aan aardappelen). Maar je zult wél afvallen, dat is zeker.
"Bechamelsaus, plattekaas, room, boter: vervang ze door kokosmelk of -vet en de kilo's vliegen eraf…"
Wat iedereen denkt: al die gezondheidsgoeroes bakken hun biefstuk in kokosvet en eten kokosroom met fruit als ontbijt. Is het niet tijd dat ik ook overschakel?
Hoe het echt zit: de meningen zijn verdeeld. Kokosmelk is het geraspte, witte vruchtvlees dat gemengd is met water en kokosvet is het pure vet uit het vruchtvlees. Zeker koudgeperst extra vergine kokosvet bevat antioxidanten en is rijk aan magnesium, kalium, fosfor, ijzer en vitamines. Maar al die gezondheidsclaims zouden niet wetenschappelijk bewezen zijn. En wat met de verzadigde vetten, waar kokos vol mee zit? Normaal gezien zijn deze niet zo goed voor ons, maar in het geval van kokosvet zouden ze lijken op vetten die je vindt in moedermelk. Je wordt er ook niet noodzakelijk slanker van, buiten je portemonnee dan. Wie bakt met kokosvet moet ook wennen aan de typische kokosgeur.
Tekst: Evelien Rutten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!