Wat is het voedzaamste ontbijt: een omelet of havermout?
Goed om te weten!
De ene zweert bij een dampend kommetje havermout, de andere start de dag liever met een omelet. Maar wat is nu eigenlijk gezonder? Volgens voedingsdeskundige Leen Steyaert hoeven we geen kamp te kiezen.
Ei bevat hoogwaardige eiwitten, die bijdragen aan een langdurig verzadigd gevoel én de opbouw van spieren ondersteunen. Ideaal dus als je wilt voorkomen dat je een uur later alweer de koekenkast induikt.
Maar ook havermout is een voedzaam ontbijt. Net als brood levert havermout koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Toch is het een goed idee om je brood of havermout te combineren met eiwitrijke toevoegingen, legt voedingsdeskundige Leen Steyaert uit. "Als je bijvoorbeeld wat skyr of noten toevoegt, zorgt dit voor een stabielere bloedsuikerspiegel."
Het verdict? Beide zijn een prima keuze, zolang je voor de juiste combinaties kiest. Ken je trouwens 'baked oats' al? Deze Instagramhit combineert het heerlijk: je maakt een mengsel van havermout, fruit (zoals geprakte banaan) en ei en bakt het tot het lekker ruikt.
Gezonde ontbijtideeën met ei en met havermout
Ook een vraag over gezonde voeding? Bezorg ze ons via lekker@libelle.be. Het antwoord lees je binnenkort misschien hier of in Libelle Lekker.