Meest recente artikelen

Sandra Bekkari's toptips om snel en gezond te koken

Niet meer dan een halfuurtje

Sandra Bekkari's toptips om snel en gezond te koken Artikel

Het nieuwste boek van Sandra Bekkari draait ­helemaal rond snelle gerechten, klaar binnen het halfuur. “Gezond, lekker en haalbaar, dat is de rode draad”, vertelt ze. Wij vroegen haar hoe je dat dan precies doet: gezond koken in 30 minuten, ook als je het druk hebt.

Wat is je beste tijdsbesparende truc?

Sandra: "Planning! (lacht) Ik zeg altijd hetzelfde en het klinkt saai, maar het maakt een gigantisch verschil als je bijvoorbeeld op zondag even de week overloopt. Vaak lukt koken niet omdat het te last minute gebeurt. We hebben een drukke dag en denken 's avonds pas: wat gaan we maken? Dan wordt het moeilijk. Als je vooraf weet wat je gaat maken en je hebt de ingrediënten in huis, dan bespaart je dat veel stress. Dat is volgens mij ook de reden waarom foodboxen, zoals die van het Belgische Foodbag, zo populair zijn: die lossen dat probleem op. Zelf heb ik in drukke periodes een paar snelle toppers waarop ik altijd kan terugvallen. Dat geeft rust."

Doe jij aan mealpreppen?

Sandra: "Een hele zondag koken? Dat is niets voor mij. Ik verkies een flexibele aanpak: als ik 's avonds kook, maak ik vaak gewoon wat extra. Dan heb ik meteen een lunch voor de dag nadien of een portie voor in de diepvries. Zo wordt mealpreppen een logisch verlengstuk van mijn gewone routine en geeft het geen extra stress."

Wat is je favoriete shortcut als het snel moet gaan?

Sandra: "Groenten als broccoli en courgette snijden vind ik niet veel werk, maar voor knolselder of pompoen vind ik blokjes uit de diepvries handig. In een stoofpotje, soep of saus proef je het verschil amper en het bespaart je veel werk. Afhankelijk van het recept kies ik voor een mix van verse groenten en groenten uit de diepvries. Ik ben ook fan van voorgesneden groenteslierten en pompoenplakjes. En van wokmixen: vroeger waren die niet lekker, maar vandaag is het aanbod uitgebreid. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Gezond en lekker kan ook snel en eenvoudig zijn."

Zijn voorgesneden of ingevroren groenten dan even gezond?

Sandra: "Diepvriesgroenten worden meteen na de oogst geblancheerd en ingevroren. Daardoor behouden ze vaak meer vitamines dan verse groenten die al dagen in de winkel liggen. Bij voorgesneden groenten verlies je wel iets van de voedingsstoffen, maar dat is zo minimaal dat je je er echt niet schuldig over hoeft te voelen. Als het jou helpt om sneller, vers en zelf te koken? Dan is dat een prima keuze!

Snelle en gezonde recepten van Sandra

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sandra Bekkari

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen