7 goede gewoontes van Pascale Naessens
Gezond genieten!
Na de vrolijke chaos van de zomer gaan we nu met z’n allen weer op zoek naar structuur. Met deze routines van Pascale vind je snel weer het juiste ritme... en extra energie!
Op weg naar een gezond leven
Wat betekent gezond leven?
Pascale: "Als mensen me vragen hoe ze aan hun gezondheid kunnen werken, is mijn eerste antwoord altijd: probeer gezonde gewoontes te creëren. Zelf noem ik het graag 'rituelen', dingen die je na een tijdje doet zonder dat je erover hoeft na te denken."
Hoe begin je eraan?
Pascale: "Wees mild voor jezelf. Het is normaal dat het niet allemaal tegelijk lukt. Ook voor mij is dat een proces van jaren geweest. Neem bijvoorbeeld het sporten, daar ben ik pas de laatste jaren mee begonnen. In het begin was dat lastig, maar ook dat is nu een gewoonte geworden waar mijn lichaam naar verlangt. Kies dingen uit die voor jou op dit moment haalbaar lijken."
Wat als het niet lukt?
Pascale: "Soms lukt het gewoon niet: je voelt je niet lekker of het is te druk. Weet dan dat af en toe iets ongezonds eten of een dag niet bewegen het verschil niet zal maken. Gun jezelf rust en pik de draad nadien weer op. Je lichaam kan tegen een stootje."
1 Eet een eiwit- en vezelrijk fruitontbijt
Pascale: "Paul staat bij ons als eerste op en maakt dan het ontbijt: een kom volle yoghurt met seizoensfruit en een mix van zaden en pitten. Of het door hem komt, weet ik niet, maar ik blijf het de lekkerste maaltijd van de dag vinden!" (lacht)
Tip: "Koop in de biowinkel verschillende zaden en pitten: sesam- en chiazaad, pompoen- en zonnebloempitten… Maak je eigen mengeling en bewaar deze in een pot. Zo heb je 's ochtends snel een ontbijt klaar. Als je het graag wat rijker wilt, kun je ook noten toevoegen."
2 Doe slim boodschappen
Pascale: “Ik heb altijd gezonde ingrediënten in huis. Tomaten in blik, kikkererwten, diepvriesgroenten… Zo kan ik altijd iets lekkers en voedzaams op tafel zetten, ook als ik geen tijd heb om boodschappen te doen. Een goedgevulde voorraadkast is goud waard. Je leest er hier alles over. Ik kook van nature met weinig ingrediënten. Mijn truc is om ze te combineren met lekkere smaakmakers. Denk aan sojasaus, sriracha, gedroogde champignons… Hoe vaker je kookt, hoe makkelijker het wordt om smaken te combineren.
3 Voel de kracht van natuurlijk licht
Pascale: “We staan op met de wekker, maar je lichaam wordt pas echt wakker door het licht. Daarom ga ik elke ochtend even naar buiten, soms maar een minuut. Je voelt meteen het verschil. Zeker op donkere dagen.”
Miniritueel: “Zet het raam open, en voel het ochtendlicht.”
4 Beweeg elke dag
Pascale: “Eten en bewegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik wandel elke dag minstens een halfuur, het liefst in het bos. Ik doe ook lichte krachttraining. Dat geeft me energie. Op momenten dat ik me niet lekker voel, sla ik die training over. Dan neem ik rust en ook daar kan ik echt van genieten. Om er na een paar dagen weer in te vliegen! Soms sla ik zelfs een paar weken over, maar daarna pik ik de draad gewoon weer op.”
Begin klein: “Een blokje om na het eten, de trap nemen in plaats van de lift of 5 minuten stretchen voor het slapengaan.”
5 Maak elk moment betekenisvol
Pascale: “Waarom zou koken of boodschappen doen minder belangrijk zijn dan die werkvergadering? Als ik kook, probeer ik met mijn aandacht volledig bij het koken te zijn. Eerst bij de smaak: hoe maak ik het lekker? Daarna kijk ik naar de tafel: hoe maak ik die gezellig en mooi? Bewust creëren maakt momenten waardevol.”
Hoe doe je dat? “Ga winkelen in een mooie winkel en kook met kleurrijke en geurige ingrediënten, zoals verse kruiden. Maak de tafel gezellig, met je mooiste borden. Dat werkt uitnodigend voor al je zintuigen.”
6 Leef volgens de 12/12-regel
Pascale: “Na 20 uur eet ik niet meer en ontbijten doe ik pas rond 8 uur. Zo gun ik mijn lichaam twaalf uur rust en krijgt mijn spijsvertering de tijd om te herstellen. Het woord ‘regel’ is eigenlijk te zwaar, want het is een heel natuurlijk ritme om ’s nachts niet te eten.”
Uitnodiging: “Denk eens na: hoelang eet jij niet tussen je avondmaal en je ontbijt? Geef je lichaam voldoende rust.”
7 Snack alleen als je honger hebt
Pascale: “Daarop aansluitend: vaak zitten we de hele dag door van alles te eten zonder dat we honger hebben. Dat is niet nodig. Eet alleen als je lichaam erom vraagt. Als ik tussendoor honger heb, kies ik voor een handje noten of wat gedroogd fruit.”
Bewust kiezen: “Vermijd snacks die je ‘voor de zekerheid’ klaarmaakt, zelfs gezonde dingen zoals bananenbrood. Ze nodigen meestal net uit om meer te gaan eten. Geen honger? Dan heb je ook geen voeding nodig.”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!