Meest recente artikelen

Gratins: geef je ovenschotels een crunchy upgrade

Zoet en hartig onder een korstje

Gratins: geef je ovenschotels een crunchy upgrade Receptenset

Wat is er uitnodigender dan zo’n dampende ovenschotel? Eentje met een goudbruin, krokant korstje natuurlijk! Van hoofdgerecht tot dessert of zelfs soep met een crunchy laagje: gratins zijn een upgrade voor elk gerecht.

Gratins: niet alleen met aardappelen

Gratins zijn ovengerechten die afgewerkt worden met een heerlijke krokante toplaag. Die krijg je meestal door kaas, paneermeel, room of boter toe te voegen en alles onder de grill of in de oven goudbruin te laten bakken. Dat korstje geeft extra smaak en textuur aan je gerecht.

Je kent vast de klassieke aardappelgratin, maar je kunt ook creatief aan de slag met groenten, fruit, pasta, vis of zelfs restjes uit de koelkast. Gratins zijn verrassend veelzijdig én makkelijk op voorhand klaar te maken – ideaal voor drukke weekdagen of gezellige etentjes waarbij je liever mee aan tafel schuift.

Wat maakt gratins zo populair?

  • Het is comfortfood van de bovenste plank dankzij de crunchy toets
  • Gratins zijn perfect om restjes in te verwerken
  • Makkelijk te maken, altijd indrukwekkend
  • Er zijn zowel hartige als zoete opties
  • Hoofdgerecht, bijgerecht, voorgerecht en zelfs nagerecht: het kan allemaal.

Gratineren kun je leren

Enkele tips voor dat heerlijke krokante laagje…

  • Gebruik een ovenschaal zonder antiaanbaklaag voor een mooier korstje.
  • Werk je gerecht af met een mengeling van kaas, paneermeel en een klontje boter.
  • Zet je ovenschotel op het einde kort onder de grill voor extra crunch.
  • Moeilijk, maar… Laat je gratin even rusten voor je hem opdient: dat maakt ‘m nog lekkerder.

Lees ook …

30 verrassende gratins

Of je nu zin hebt in de klassieker of in gratin met een twist: met deze gratins zit je altijd goed. Laat je inspireren door onze recepten en geef je ovenschotels een upgrade met een onweerstaanbaar korstje. Wil jedeze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Gratin van rabarber en aardbeien
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin van rabarber en aardbeien

Gratin met abrikozen
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Iets moeilijker

Gratin met abrikozen

Gegratineerde penne met kip
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gegratineerde penne met kip

Mejillones gratinados
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Mejillones gratinados

Gratin van pompelmoes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin van pompelmoes

Gegratineerde ratatouille
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Gegratineerde ratatouille

Gegratineerde courgettes
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gegratineerde courgettes

Winterse gratin met krokante uienringen
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Winterse gratin met krokante uienringen

Romige gratin van citroenkip, aardappel en champignons
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Romige gratin van citroenkip, aardappel en champignons

Gegratineerde pasta met kip alfredo
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Gegratineerde pasta met kip alfredo

Aardappel-groentegratin
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Aardappel-groentegratin

Herfstige gratin dauphinois
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Herfstige gratin dauphinois

Mini gratin dauphinois met oude kaas en chorizo
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Mini gratin dauphinois met oude kaas en chorizo

Italiaans vispannetje met een korstje van polenta
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Italiaans vispannetje met een korstje van polenta

Gratin van zoete aardappel, Berloumi en spinazie
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin van zoete aardappel, Berloumi en spinazie

Gratin met puree, broccoli en worst in een spekjasje
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin met puree, broccoli en worst in een spekjasje

Witloofgratin met dragon en comtékaas
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Witloofgratin met dragon en comtékaas

Gratin van gehaktballetjes met spinazie
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin van gehaktballetjes met spinazie

Dominogratin
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Dominogratin

Groentegratin met camembert
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Groentegratin met camembert

Kipgratin met paprika, champignons en oudekaaskorst
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Kipgratin met paprika, champignons en oudekaaskorst

Pompoengratin met spinazie en halloumikorst
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pompoengratin met spinazie en halloumikorst

Spruitjes-preigratin met yoghurt en pecorino
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Spruitjes-preigratin met yoghurt en pecorino

Spruitjesgratin met pecorino en chili
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Spruitjesgratin met pecorino en chili

Gratin met hardgekookte eitjes, champignons en een kaaskorstje
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin met hardgekookte eitjes, champignons en een kaaskorstje

Romige groentegratin met mosterdkorst
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Romige groentegratin met mosterdkorst

Gratin van rigatoni met taleggio
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin van rigatoni met taleggio

Gratin van zoete aardappel
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin van zoete aardappel

Champignonroomsoep met een korstje en pompoenfocaccia
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Champignonroomsoep met een korstje en pompoenfocaccia

Gratin van knolselder met appel en rozemarijn
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Gratin van knolselder met appel en rozemarijn

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen