Gratins: geef je ovenschotels een crunchy upgrade
Zoet en hartig onder een korstje
Wat is er uitnodigender dan zo’n dampende ovenschotel? Eentje met een goudbruin, krokant korstje natuurlijk! Van hoofdgerecht tot dessert of zelfs soep met een crunchy laagje: gratins zijn een upgrade voor elk gerecht.
Gratins: niet alleen met aardappelen
Gratins zijn ovengerechten die afgewerkt worden met een heerlijke krokante toplaag. Die krijg je meestal door kaas, paneermeel, room of boter toe te voegen en alles onder de grill of in de oven goudbruin te laten bakken. Dat korstje geeft extra smaak en textuur aan je gerecht.
Je kent vast de klassieke aardappelgratin, maar je kunt ook creatief aan de slag met groenten, fruit, pasta, vis of zelfs restjes uit de koelkast. Gratins zijn verrassend veelzijdig én makkelijk op voorhand klaar te maken – ideaal voor drukke weekdagen of gezellige etentjes waarbij je liever mee aan tafel schuift.
Wat maakt gratins zo populair?
- Het is comfortfood van de bovenste plank dankzij de crunchy toets
- Gratins zijn perfect om restjes in te verwerken
- Makkelijk te maken, altijd indrukwekkend
- Er zijn zowel hartige als zoete opties
- Hoofdgerecht, bijgerecht, voorgerecht en zelfs nagerecht: het kan allemaal.
Gratineren kun je leren
Enkele tips voor dat heerlijke krokante laagje…
- Gebruik een ovenschaal zonder antiaanbaklaag voor een mooier korstje.
- Werk je gerecht af met een mengeling van kaas, paneermeel en een klontje boter.
- Zet je ovenschotel op het einde kort onder de grill voor extra crunch.
- Moeilijk, maar… Laat je gratin even rusten voor je hem opdient: dat maakt ‘m nog lekkerder.
Lees ook …
- Gratin met vis: lekker!
- Gratin dauphinois: zo maak je de perfecte gratin
- Gezonde gratin: deze zalige ovenschotels wil je nu maken
- 24 ovenschotels met kaassaus die je écht eens moet maken
- Onze favoriete gerechten met een korstje
30 verrassende gratins
Of je nu zin hebt in de klassieker of in gratin met een twist: met deze gratins zit je altijd goed. Laat je inspireren door onze recepten en geef je ovenschotels een upgrade met een onweerstaanbaar korstje. Wil jedeze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.