Meest recente artikelen

Zo maak je zélf het krokantste paneermeel

Handig als je restjes brood wilt verwerken.

Zo maak je zélf het krokantste paneermeel Artikel

Heb je al je paneermeel opgebruikt en is de winkel net dicht, of weet je niet wat je met die overschotjes brood moet doen? Maak dan gewoon zélf je paneermeel! 't Is een fluitje van een cent, en je kunt het helemaal personaliseren.

Waarom?

Oké, paneermeel is in de winkel echt niet zo duur, dus waarom zou je 't in hemelsnaam zélf maken? Zelfgemaakt paneermeel is een ideale manier om restjes brood op te gebruiken, en bovendien maak je 't volledig zoals jij het wilt. Kruim van bruin brood, of toch liever van wit- of volkoren brood? Aan jou de keuze! Maal je het grof, of toch liever wat fijner? En bovendien heeft zelfgemaakt paneermeel altijd wat meer textuur dan de soort die je in de winkel koopt.

Welk soort brood gebruik je?

Ook hier heb je de keuze: je kunt namelijk van zo goed als elke broodsoort paneermeel maken. Experimenteer met (mengelingen van) verschillende soorten tot je jouw ideale formule gevonden hebt! Heb je niet genoeg broodrestjes om er paneermeel van te maken? Bewaar ze dan in een zakje in de diepvries tot je voldoende oud brood verzameld hebt.

Nog een toptip: je kunt ook heel makkelijk glutenvrij paneermeel maken! Bewaar daarvoor gewoon je restjes glutenvrij brood en volg hetzelfde stappenplan als dat hieronder.

Hoe doe je het?

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Scheur het brood in (ongeveer) gelijke stukken en verspreid ze gelijkmatig op een bakplaat.
  3. Zet de bakplaat in de oven.
  4. Schud de stukjes brood elke 5 minuten om ze gelijkmatig te doen bruinen.
  5. Neem de bakplaat uit de oven als de randjes van het brood beginnen te bruinen. Dat zal ongeveer een kwartiertje duren.
  6. Laat de stukjes brood volledig afkoelen, het liefst op een rooster (om overtollig vocht te vermijden).
  7. Doe het brood in een keukenmachine en pulseer tot je de gewenste structuur krijgt.
    (Geen keukenmachine? Doe de stukjes brood dan in een plastic zakje en vermaal ze met een deegrol. Let op: hiervoor moet het brood zeker volledig droog zijn!)

Hoe bewaar je 't?

Wat het opbergen van het paneermeel betreft, heb je twee keuzes: ofwel bewaar je 't in een goed afgesloten pot op een droge, koele plaats, ofwel in een plastic zakje in de diepvries. Als je niet 100% zeker bent dat het brood volledig droog is, kies je beter voor de tweede optie: zo krijgen eventuele schimmels geen kans!

Extra tip

Pimp je paneermeel met gedroogde kruiden en specerijen die jij lekker vindt! Zot van Italiaanse smaken? Doe dan wat gedroogde knoflook, peterselie, oregano en basilicum in de blend. Houd jij wel van pittig? Doe er dan wat cayennepeper bij!

Aan de slag

In deze gerechten kun je pronken met je zelfgemaakte paneermeel:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen