Meest recente artikelen

Buitenlandse paastradities

Feest over de grenzen

Buitenlandse paastradities Artikel

Geniet jij met pasen ook van lekker briochebrood met een versierd eitje? In het buitenland kiezen ze met Pasen voor deze gerechten. 

 • In Oostenrijk hebben ze tijdens de paasperiode twee traditionele gerechten: ‘Reindling’ en ‘shinken mit kren’. ‘Reindling’ is een traditionale cake met rozijnen en kaneel en wordt gebakken in een tulbandvorm. ‘Shinken met kren’ is ham met een vulling van verschillende groenten.
 • In Malta krijgt elk kind een ‘figolla’. Dit is een speciaal gebakje in de vorm van een lammetje, hartje, haasje… met een chocolade eitje erop. Dit gebakje wordt geserveerd na de lunch op paaszondag.
 •  Traditioneel eten ze in het Verenigd Koninkrijk ‘hot cross buns’ op Goede Vrijdag. Hot cross buns zijn zoete, kruidige cakjes met krenten en rozijnen, versierd met een kruis er bovenop. Vaak zitten er ook nog stukjes gekonfijte citrusvruchten in.
  Hot cross buns
 • In Libanon wordt door christenen in de voorbereiding voor Pasen ‘maarmoel’ gemaakt, dit zijn kleine cakejes gemaakt van griesmeel en walnoten of dadels. De cakejes zijn bedekt met glazuur. Op Goede Vrijdag worden er geen dierlijke producten gegeten en op paaszondag wordt er na het kerkbezoek geluncht met gevulde kalkoen of kip met rijst.
 • Russen eten ‘paskha’ met Pasen. ‘Paskha’ betekent niet alleen ‘Pasen’, het is ook een traditioneel dessert. Het bestaat grotendeels uit roomkaas en cottagecheese en  heeft de vorm van een piramide. Het is afgewerkt met gedroogd fruit en de letters XB, wat staat voor ‘Christus is opgestaan’.
  Pashka
 • In Brazilië genieten ze met Pasen van ‘Paçoca de Amendoim’ . Deze lekkernij bestaat uit gemalen pinda’s, suiker en cassavebloem.
 • In Scandinavië wordt met Pasen vooral haring gegeten. Traditioneel wordt dit geserveerd met een broodje of roggebrood en met aardappels, zure room en akvavit. Akvavit is een sterke drank die gebrouwen wordt in Scandinavië.

En hoe zit dat bij ons?

Eitjes, die mogen niet ontbreken op de paastafel. Van een mooi briochebrood met ei over omelet en andere eierbereidingen tot chocolade paaseieren.

Voor de hoofdmaaltijd is lamsvlees een klassieker (met een lekkere gratin dauphinois, bijvoorbeeld), maar ook vogelnestjes (gehaktballetjes gevuld met ei) komen vaak op tafel.

Verder is Pasen hét moment voor een feestelijk ontbijt of een verfijnde brunch na het paaseitjes rapen.

Probeer alvast deze paastradities van bij ons

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen