Recept

Lamsbout met gratin dauphinois

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Mals stukje vlees

bereiding
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 250°C. Halveer 3 knoflookteentjes. Maak met een scherp mes enkele insnijdingen in het lamsvlees en duw er een half teentje knoflook en enkele korte takjes rozemarijn in. Kruid het vlees met peper en zout.

  2. 2

    Schil de aardappelen en snij ze in fijne plakjes. Strijk de binnenkant van een ovenschotel in met het resterende knoflookteentje. Leg de aardappelen dakpansgewijs in de ovenschotel. Meng de melk met de room en kruid met peper en zout. Giet het mengsel over de aardappelen en leg er een takje tijm over.

  3. 3

    Smelt de helft van de boter in een pan. Bak de lamsbout rondom aan. Voeg de sjalotten toe en bak ze even mee.

  4. 4

    Voeg de rest van de boter in vlokjes aan het lamsvlees toe. Zet de bout en de gratin 45 à 50 minuten in de oven. Lepel regelmatig wat braadvocht over de lamsbout.

  5. 5

    Maak de boontjes schoon, blancheer ze, spoel ze onder koud water en laat uitlekken. Rol enkele boontjes in een plakje spel en maak zo 16 rolletjes. Leg ze in een ovenschotel en laat ze de laatste 15 minuten mee garen in de oven.

  6. 6

    Haal het vlees uit de oven en laat het rusten onder aluminiumfolie. Maak de aanbakresten in de ovenschotel los met de cognac of de wijn, voeg nog wat water toe en laat inkoken tot sausdikte. Bind eventueel met sausbinder en breng op smaak met peper en zout. Serveer het in plakjes gesneden lamsvlees met de aardappelgratin en de boontjes.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Lamsbout met gratin dauphinois

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!