Meest recente artikelen

Glazuur voor koekjes maken: een makkie!

De verschillende soorten op een rijtje

  • Deel dit artikel:
Glazuur voor koekjes maken: een makkie! Artikel

Glazuur voor koekjes maken is simpeler dan je denkt. Voor welke soort ga jij vandaag? Wij hebben de recepten!

Glazuur voor koekjes maken doe je in 1-2-3, en ‘t geeft meteen een heel speciale toets aan je favoriete vieruurtje. Wist je dat er verschillende soorten bestaan? We leggen je hieronder uit hoe je ze maakt.

Suikerglazuur

Dit is meteen het makkelijkste glazuur om bij koekjes te maken. Meng gewoon 100 g poedersuiker met 10 ml koud water (of evenveel citroensap). Mag er een kleurtje bij? Gebruik dan liefst voedingskleurstof in gelvorm. Heb je dat niet in huis, hou er dan rekening mee dat gewone, vloeibare voedingskleurstof je papje verder zal verdunnen. Voeg dan gewoon initieel wat minder water toe.

De voordelen:

  • Supersimpel
  • Veilig

De nadelen:

  • Blijft tamelijk zacht
  • Loopt makkelijker uit

Royal icing

Royal icing gaat uit van hetzelfde principe als gewoon glazuur, alleen gebruik je hier eiwit in plaats van water (of citroensap). Meng 1 eiwit met 150 g poedersuiker en een kl citroensap. Zorg ervoor dat het eiwit geen restjes dooier bevat.

Kook je voor zwangere vrouwen of wil je rauw eiwit toch liefst vermijden? Dan kun je eiwitpoeder gebruiken. Voor elke 100 g poedersuiker gebruik je 2,5 g eiwitpoeder en 15 ml water. Ook royal icing kun je een mooi kleurtje geven met voedingskleurstof.

De voordelen:

  • Droogt hard uit
  • Ideaal als je de koekjes moet vervoeren

De nadelen:

  • Eiwitpoeder heb je waarschijnlijk niet standaard in huis
  • Komt bij het breken soms los van je koekje

Botercrème

Botercrème associeer je waarschijnlijk vooral met taart, maar je kunt er ook rijkelijk koekjes mee versieren. Een echte smaakbom! Ook lekker: een sandwichkoekje met crème au beurre als vulling.

Zo maak je botercrème of crème au beurre:

  1. Laat 225 g echte boter op kamertemperatuur komen.
  2. Doe 3 eiwitten en 150 g kristalsuiker in een propere hittebestandige kom. Zet de kom in een kookpot met water en klop de eieren met de suiker tot 65°C. Heb je geen thermometer, neem dan wat van het suikermengsel tussen je vingers. Als de suiker geen korrelige structuur meer heeft en warm is, is het klaar.

  3. Haal van het vuur en klop stijf met een mixer in 5 à 10 minuten. Mix de boter er beetje bij beetje onder. Klaar!

De voordelen:

  • Heerlijke smaak
  • Professioneel resultaat

De nadelen:

  • Minder eenvoudig dan andere glazuurrecepten
  • Moeilijk te vervoeren (en moet fris bewaard worden)

Onze favoriete koekjes met glazuur

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen