Meest recente artikelen

Waar komen paaseitjes vandaan?

Lees meer over deze smakelijke traditie

  • Deel dit artikel:
Waar komen paaseitjes vandaan? Artikel

Paaseitjes zoeken, het is een van de leukste tradities met Pasen. Maar weet jij waar die paaseitjes vandaan komen?

Nee, we hebben het niet over of het nu de paashaas of de paasklokken zijn die paaseitjes brengen. Maar waar komt deze traditie juist vandaan?

Eieren zijn hét symbool voor vruchtbaarheid. De Germanen verstopten bij het begin van de lente al eieren op hun akkers om zo een vruchtbare oogst af te smeken.

Ook buiten Europa speelden eieren een belangrijke rol in allerhande lentetradities. Zo werd in China in de 7de eeuw voor Christus al een lentefeest gehouden, waarbij 3 dagen lang geen vuur mocht gemaakt worden om de natuur de kans te geven om te ontdooien. Omdat men dus geen vlees of vis kon bereiden, werden vooraf gekleurde hardgekookte eieren gemaakt die dan gegeten werden. En ook de Perzen vieren het nieuwe jaar met geverfde eieren.

In het Christendom was het tijdens de Vasten – tussen Aswoensdag en Pasen – verboden om eieren te eten. Maar met kippen die in het voorjaar opnieuw begonnen te leggen, waren er met Pasen dus véél eieren, té veel. De oudste eieren werden mooi versierd, de andere werden met Pasen opgegeten. Voor christenen is het ei het symbool van de wedergeboorte van Christus.

En wat dan met onze chocolade paaseitjes? De eerste chocolade paaseieren werden gemaakt in Frankrijk, in de 18de eeuw, en waren uitgeblazen kippeneieren die gevuld werden met chocolade. Bij chique chocolatiers vind je deze eieren nog steeds. Daarna volgden eerst volle chocolade eitjes, en daarna ook de holle. Maar chocolade was een luxeproduct en dus waren deze chocolade eieren voorbehouden aan de happy few. Pas de laatste decennia werden kippeneieren massaal vervangen door chocolade paaseitjes. Minstens even lekker wat ons betreft! Ontdek bijvoorbeeld onze recepten met gevulde paaseitjes.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen