Meest recente artikelen

Al jullie vragen over courgette beantwoord

SOS Sofie

Al jullie vragen over courgette beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de kookvragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen over courgette. Bekijk zeker ook de video!

Lees al jullie vragen over courgette onder de video

Hilde: "Moet ik courgette schillen?"

Sofie: "Nee, dat is niet nodig. De schil van een courgette is perfect eetbaar en de meeste vitaminen zitten net onder de schil. Als het niet moet, zou ik het niet doen. Alleen wanneer je een bereiding gaat maken waar ook een andere kleur in zit, zoals een soep waar ook tomaat of wortel in zit, zou ik de courgette schillen zodat de schil de kleur van de bereiding niet verandert. Dan hou je alleen het witte gedeelte over en kleurt je tomatensoep of wortelsoep mooi rood en niet bruin."

Katja: "Wat zijn originele combinaties met courgette voor in soep?"

"Courgette is prima om soep mee te maken, want het heeft een neutrale smaak, waardoor je courgette met heel veel groenten kunt combineren. Een courgettesoep is het mooiste als ze mooi groen is natuurlijk, daarom zou ik de courgette combineren met witte en groene groenten zoals prei, spinazie, kervel, verse kruiden. Wil je toch een combinatie maken met anders gekleurde groenten, dan zou ik de courgette schillen en alleen het vruchtvlees gebruiken.
Doordat courgette zo'n neutrale smaak heeft, mag ze wel wat pit krijgen. Doe een beetje citroenolie, geraspte citroenschil, gebrokkelde feta of versnipperde munt in de courgettesoep. Dat combineert prima met de neutrale smaak van de courgette."

Leen: "Hoe krijg ik mooie lijntjes op mijn courgette als ik ze grill?"

"Snij de courgette in plakjes (niet te dun) en bestrijk ze met een laagje olijfolie. Laat ondertussen je grillpan of barbecue goed heet worden en leg de plakjes er dan pas op. Laat de courgetteplakjes bakken tot ze een beetje glazig en doorschijnend worden. Dan komen ze ook vanzelf los van de grillpan. Als je ze eerder probeert om te draaien, zal dat mooie grillmotiefje aan de pan blijven plakken. Als je courgettes klaar zijn, zullen ze glazig zijn met een mooi ruitjesmotief."

Christel: "Wat kan ik doen met de overvloed aan courgettes uit m'n tuin?"

"Als ik te veel courgettes heb, snij ik ze in blokjes of plakjes en stop ik ze in de diepvriezer om later op het jaar courgettesoep mee te maken. Je hoeft ze niet te blancheren, gewoon in plakjes of stukjes snijden, wat jij het gemakkelijkste vindt. Ik doe ze gewoon in een ziplock zakje, dan kan ik eruit nemen wat ik nodig heb.
Ben je al die courgettesoep en gevulde courgettes beu, maak dan eens courgettecannelloni, courgetteconfituur of gemarineerde courgettes. Er zijn heel veel verrassende dingen die je kunt maken met courgette. "

Celine: "Hoe kan ik courgettes het best bewaren?"

"In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, bewaar je courgettes net zoals andere mediterrane groenten zoals paprika of aubergine beter niet in de koelkast maar op een andere droge, koele plek – in de kelder, bijvoorbeeld. Je courgettes zijn op deze manier ongeveer 1 week houdbaar. In de winkel kies je trouwens best voor kleinere exemplaren, en laat ze ook in je tuin niet te dik worden. Kleine courgettes hebben veel meer smaak dan de grotere."

Brigitte: "Is er een verschil tussen gele, groene en witte courgettes?"

"In de winkel vind je tegenwoordig heel wat soorten courgettes. De courgettes smaken bijna allemaal ongeveer hetzelfde en je kunt ze voor dezelfde bereidingen gebruiken. De bolcourgettes zijn wel ideaal om te vullen. Ze presenteren mooi op het bord als je het kapje eraf snijdt en ze dan vult met bijvoorbeeld gehakt."

Chantal "Kun je ook de bloemen van courgette eten?"

"Ja, dat kan, alleen zijn ze bij ons niet zo makkelijk te vinden in de winkel. In Frankrijk of Italië zul je ze gemakkelijker vinden omdat ze daar vaker bereid worden. Meestal worden courgettebloemen gevuld met ricotta of gehakt of vis en worden ze gefrituurd. Wat ook al eens gebeurt, is dat ze in fijne reepjes worden gesneden en door een salade worden gemengd, zo krijg je een heel kleurrijk bordje. Ook wij hebben heel wat recepten met courgettebloemen."

Marianne: "Mijn courgetti wordt vaak waterig. Hoe kan ik dat voorkomen?"

"Wat ik doe, is de courgetti kort wokken op een hevig vuur. Zo'n 3 minuutjes is al voldoende. Ik laat m'n wok eerst goed warm worden met een scheutje olijfolie erin. Dan voeg ik de courgetteslierten toe. Ik kook ze nooit, want dan slorpen ze veel water op. Als er na het bakken toch wat water in de wok zou staan, kun je ze even in een zeef afgieten. Ik maak mijn saus ook iets dikker dan normaal, dan kan het geen kwaad als het water van de courgetti de saus een beetje verdunt."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen