Meest recente artikelen

10 manieren om tomaten op te maken als je er te veel hebt

Mét recepten, natuurlijk

10 manieren om tomaten op te maken als je er te veel hebt Artikel

Heb je meer tomaten dan je op krijgt? Geen zorgen, met deze tien heerlijke ideeën zet je je tomatenoverschot moeiteloos om in verrassende gerechten en handige bewaartechnieken. Van passata en ketchup tot confituur en gepekelde tomaten: zo haal je het maximale uit je zomeroogst – mét recepten natuurlijk!

1 Maak tomatensaus om te bewaren

In de zomer zijn tomaten op hun best én zijn ze ook het goedkoopst. Hét moment om passata te maken en in bokalen te bewaren, of om een flinke voorraad tomatensaus voor de diepvriezer te maken. Daar kun je dan later nog iets mee maken.

2 Alles in de ratatouille

Verwerk tomaten samen met courgette, aubergine, paprika en ui in deze Franse groentestoofpot. Heerlijk warm of koud, en ideaal als bijgerecht of lunch.

 

3 Probeer onze tomatenconfituur

Ja, dat lees je goed! Ook van tomaten kun je confituur maken. Lekker bij kaas of op een sneetje brood.

 

4 Maak geroosterde tomaten

Halveer tomaten, leg ze op een bakplaat met look, tijm en olijfolie en rooster langzaam in de oven. Kerstomaatjes kun je roosteren in hun geheel. Bewaar de geroosterde tomaten in olie of gebruik op bruschetta, pasta of in salades. Of verwerk je geroosterde tomaten in een soep: ze geven extra veel smaak.

5 Mix ze tot gazpacho of tomatensap

Mix verse tomaten met komkommer, paprika, knoflook, azijn en olie tot een koude Spaanse soep. Of draai ze puur tot tomatensap, lekker met een snufje zout en selderijzout.

6 Ga voor homemade ketchup

Zijn je (klein)kinderen of jijzelf gek op ketchup? Maak ‘m dan een keertje zelf. Zoveel lekkerder!

7 Droog je tomaten om ze te bewaren

Droog de tomaten in de oven op lage temperatuur of in een droogoven of dehydrator. Bewaar ze in olie.

8 Bak tomatentaart of quiche

Het simpelste is een tomatengalette: beleg een bodempje deeg met plakjes tomaat en bak goudbruin. Maar evengoed kun je de tomaten verwerken in een klassieke quiche.

9 Fermenteer ze tot tomatenpickle

Doe heel veel kerstomaatjes (of in stukjes gesneden tomaten) en smaakmakers in een bokaal, en overgiet ze met een mengsel van azijn, water en suiker. Laat je tomaatjes minimaal 2 dagen marineren en dan: smullen maar!

10 Maak tomatenchutney

Perfect bij curry’s, vlees of op een kaasplankje.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen