Meest recente artikelen

5 redenen waarom braambessen jouw nieuwe superfruit zijn

Vanaf nu wil je ze altijd in huis hebben!

5 redenen waarom braambessen jouw nieuwe superfruit zijn Artikel

Waarom zijn braambessen zo gezond? Wij zochten het voor je uit én geven meteen ook ideeën voor recepten met braambessen!

1 Ze zitten boordevol antioxidanten

Net als blauwe bessen hebben braambessen hun diepe, donkere kleur te danken aan anthocyanen – natuurlijke kleurstoffen die planten hun rode, paarse en blauwe kleur geven. Anthocyanen zijn antioxidanten: ze helpen komaf te maken met schadelijke vrije radicalen in het lichaam en zijn goed voor je huid, je cellen én je weerstand. Ze helpen het verouderingsproces te vertragen.

2 Ze zijn top voor je spijsvertering

Braambessen bevatten een flinke dosis voedingsvezels en helpen zo mee aan een gezonde spijsvertering. Eén handvol bevat al bijna 8 gram vezels! Als je weet dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 25 gram is, loont het zeker de moeite om geregeld wat braambessen aan je menu toe te voegen. Verwerk ze in je ontbijt (en dan bedoelen we niet alleen als braambessenconfituur) of eet ze als snack tussendoor. Hier zijn alvast wat ideeën.

3 Ze zijn lief voor je bloedsuikerspiegel

Braambessen bevatten van nature weinig suikers en hebben een lage glycemische index. Dat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen én ervoor zorgen dat je energieniveau langer stabiel blijft: geen suikerdipjes, dus.

4 Ze ondersteunen je hersenen

Regelmatig braambessen eten heeft – dankzij de antioxidanten die erin zitten – een positief effect op je geheugen en je cognitieve vaardigheden. Er zijn ook aanwijzingen dat braambessen het risico op ziektes zoals Alzheimer kunnen verlagen. Begin je dag bijvoorbeeld met dit glaasje brainfood met braambessen. Baat het niet, dan schaadt het niet (en het is nog lekker ook!)

5 Je kunt ze het hele jaar door eten

Alleen braambessen aan het eind van de zomer? Nee hoor: dankzij je diepvriezer kun jij het hele jaar door braambessen eten. Pluk de bessen wanneer ze rijp zijn (liefst in je tuin, in het bos braambessen plukken is in principe niet toegestaan in België), spoel ze en dep ze droog. Vries ze dan op schaaltje los van elkaar in. Doe ze vervolgens in een zakje of bakje in de diepvriezer. Zo kun je makkelijk alleen de bessen nemen die je nodig hebt, en de rest verder in de diepvriezer bewaren.

Gezonde recepten met braambessen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen