Meest recente artikelen

Waarom blauwe bessen goed voor je zijn

Krachtig besje

Waarom blauwe bessen goed voor je zijn Artikel

Iedereen is gek op blauwe bessen. Geen wonder: ze zijn superlekker en gezond. Ken jij alle gezondheidsvoordelen van dit krachtig besje al?

Gezond

Blauwe bessen zijn immens populair. Volgens cijfers van VLAM steeg de gemiddelde consumptie van dit superfruitje per Belg de afgelopen 5 jaar met 500%. Geen wonder: dit zalige superfruit is heel lekker én gezond.

Vitaminen en mineralen

Blauwe bessen en zijn rijk aan vitaminen A, C, B,B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium.

Antioxidanten

Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Antioxidanten zijn stoffen die cholesterolverlagend werken, vrije radicalen kunnen neutraliseren en een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en de stofwisseling. De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten. Omdat blauwe bessen zo veel antioxidanten bevatten, worden er veel gezondheidsbevorderende effecten aan toegeschreven. (Opgelet: voorlopig is er nog geen bewijs voor alle gezondheidsvoordelen uit onderstaand lijstje.)

  • Beschermen en verbeteren van de spijsvertering.
  • Beschermen tegen hart- en vaatziekten.
  • Beschermen tegen cholesterol en hoge bloeddruk.
  • Beschermen tegen bepaalde hersenaandoeningen.
  • Beschermen tegen en verbeteren van bepaalde oogaandoeningen.
  • Bescheren tegen bepaalde vormen van kanker. Ook versterkend bij kankerbehandelingen.

Weinig calorieën

Blauwe bessen bestaat voor een groot deel uit water, waardoor ze erg weinig calorieën bevatten.

Blauwe bessen versus bosbessen

Blauwe bessen en bosbessen zijn, hoewel ze op elkaar lijken, niet helemaal hetzelfde. Het is een andere familie. De bosbessen die je hier in sommige bossen nog vindt, zijn kleiner dan de blauwe bessen die je in bakjes in de supermarkt koopt (en oorspronkelijk uit Amerika komen). Blauwe bessen zijn ook voller, zoeter en sappiger dan bosbessen.

Lekkere ideetjes met blauwe bessen

Eet de blauwe bessen uit de hand of verwerk ze in smoothies, salades, desserts,… Wij sommen enkele ideetjes voor je op.

Klik hier om al onze recepten met blauwe bessen te bekijken.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen