Meest recente artikelen

Dit is het verschil tussen krulpeterselie en bladpeterselie

Zeg niet zomaar peterselie!

Dit is het verschil tussen krulpeterselie en bladpeterselie Artikel

Ze zien er alvast helemaal anders uit maar dat is nog niet alles… Het echte verschil tussen krulpeterselie en bladpeterselie zit 'm namelijk in het gebruik en in de smaak.

Het grote verschil tussen bladpeterselie en krulpeterselie zie je al in de benaming. Bladpeterselie heeft een platter en gladder uitzicht. Krulpeterselie… krult. Daarnaast verschillen ze niet alleen van vorm maar ook in smaak en gebruik.

Bladpeterselie of krulpeterselie?

De vrolijk gekrulde peterselie dient vaak om een gerecht mee af te werken. Het keukenkruid is droger en smaakt veel zachter dan de platte variant. In recepten kom je bladpeterselie meestal tegen als smaakmaker, krulpeterselie als garnering. Ze smaken namelijk helemaal anders.

Platte peterselie proeft fris, smaakt sterk door en heeft iets weg van peper. Je kunt er soep, sauzen en andere gerechten meer pit mee geven. Ook krulpeterselie wordt soms wel eens gebruikt in gerechten. Meestal wordt hij fijngehakt of gefrituurd. Welke peterseliesoort je kiest, hangt af van het gerecht.

Nog meer peterselie

Krulpeterselie en bladpeterselie zijn van dezelfde plantenfamilie. Daarnaast kennen we in de keuken nog een derde variant: de peterseliewortel. Deze lijkt op een kleine pastinaak maar dan met de kruidige smaak van peterselie. De knol doet het erg goed in soepen en stoofschotels. Bladpeterselie is tevens verwant aan selder. Ze delen zelfs de frisse, peperige smaak. Selder smaakt wel nog harder door.

Gezonde smaakmaker

Nog een reden om dat plukje op je kaaskroketten niet naar de rand van je bord te verbannen? Net zoals bladpeterselie is het kruid supergezond. Voor het in ons kruidenrek terechtkwam, werd het gebruikt als geneeskrachtige plant. Peterselie werkt zuiverend, ontstekingsremmend en boost het immuunsysteem. Daarnaast bevat hij zowat een half alfabet aan vitaminen. Zo zit er vitamine A, B, C, K, foliumzuur, ijzer, calcium en kalium in. Hoog tijd om deze recepten met peterselie op het menu te zetten!

Recepten met bladpeterselie of krulpeterselie

Wil je deze snelle recepten met peterselie bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!