Meest recente artikelen

Groene selder of witte selder: welke gebruik je in welk gerecht?

Hier al eens over nagedacht?

Groene selder of witte selder: welke gebruik je in welk gerecht? dossier

Selder is een heerlijke smaakmaker in heel wat gerechten, maar hoe weet je of je de groene of de witte variant moet gebruiken? En wat is het verschil tussen de twee? Een klein overzicht.

Selder is een bladgroente met een pittige, unieke smaak. Geen wonder dus dat de groente vaak gebruikt wordt om gerechten op smaak te brengen. Maar kiezen tussen groene selder of witte selder is niet altijd eenvoudig. Welke variant kies je wanneer?

Groene selder

Groene selder wordt ook wel blad-, snij-, struik- of bosselder genoemd. 't Is een pittige groente met héél veel smaak, en je gebruikt 'm vooral in soepen en bouillons. Je kunt groene selder wokken, stoven en koken.

Deze recepten moet je geprobeerd hebben:

Witte selder

Witte selder of bleekselder heeft een minder uitgesproken smaak en is een pak minder vezelig dan de groene variant. Deze versie wordt daarom ook vaak rauw gegeten. Witte selder doet het ook goed in gerechten met een oosterse toets.

Heb je deze lekkere bordjes al eens op tafel gezet?

En wat met de rest van de selder?

Je koopt een hele stronk selder, maar hebt meestal maar enkele stengels nodig. Wat doe je met de rest?

  • Tijd voor een lekkere pot chili con carne, bolognesesaus … Bijna élke stoofpot wordt beter van de combinatie ui-wortel-selder.
  • Aperitiefhapje nodig? Serveer rauwe staafjes selder met een dip.
  • Gehaktballetjes in tomatensaus worden nóg lekkerder met stukjes selder erbij.
  • Een lekker lunchsoepje kan zo eenvoudig zijn als stukjes selder + bouillon.
  • Een seldersalade is ook altijd een goed idee: snij de selder in dunne maantjes en meng ze met geraspte knolselder. Maak een romige dressing van mayonaise en Griekse yoghurt. Lekker op de boterham of bij een groene salade.
  • Zelfs de taaie buitenste stengels hoef je niet weg te gooien: gebruik ze in een homemade bouillon! Zeker in een visbouillon is selder onmisbaar.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen