Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte sole meunière

Lekker visje!

Zo maak je de perfecte sole meunière Artikel

Ben jij benieuwd hoe je de Franse klassieker sole meunière klaarmaakt? Met ons stappenplan kan het niet mislukken!

1

Start met een stevige klont goede roomboter in een pan met antiaanbaklaag. Wacht tot de boter hazelnootbruin kleurt.

2

Kruid de vis met peper en zout. Wentel hem in bloem en klop de overtollige bloem eraf. Wist je trouwens dat à la meunière 'op de wijze van de molenaarsvrouw' betekent?

3

Leg de bebloemde tong in de boter in de pan. Blijf constant kleine blokjes boter toevoegen zodat de boter blijft bruisen en niet aanbrandt.

4

Zodra de vis onderaan mooi kleurt, draai je hem om. Zet het vuur zachter en laat ook de onderkant kleuren. Zorg er ook nu voor dat de boter niet aanbrandt (ofwel zet je 't vuur wat lager, ofwel voeg je nog een klont boter toe).

5

Test of de vis makkelijk van de graat komt door met je vinger een stukje aan het dikste uiteinde eraf te duwen. Haal de vis uit de pan en hou warm onder wat aluminiumfolie (of op een warm bord). Doe nog wat klontjes boter in de pan, blus met een flinke scheut citroensap en kruid met peper en zout. Gooi tot slot een handvol peterselie bij de bruisende boter.

6

Haal de filets van de graat en schik ze op een bord. Overgiet rijkelijk met de saus en werk af met wat peterselie en enkele partjes citroen. Dien op met frietjes of geprakte patatjes (die absorberen de heerlijke saus optimaal).

3 keer anders

De fancy versie

Serveer met pommes pont neuf, gekookte mosseltjes en handgepelde garnalen.

De goedkope versie

Zeetong is overheerlijk, maar ook behoorlijk duur. Varieer eens met tongschar of pladijs.

De slanke versie

Tja, sole meunière is niet bepaald het slankste gerecht. De calorieën beperken doe je door de vis in een goeie scheut olijfolie te bakken (zonder bloem). Werk ook hier af met peper en zout, peterselie en citroensap.

Wanneer?

Verse zeetongen zijn altijd te vinden, maar tussen juni en januari zijn ze op hun best.

Meer lezen

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen