Recept

Basisrecept voor kaaskroketten

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Krokant, smeuïg en een beetje pittig: dit is het ultieme recept voor de lekkerste kaaskroketten.

bereiding
  1. 1

    Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur. Voeg 200 gram bloem bij de gesmolten boter. Roer met een garde tot je een stevige roux krijgt. Blijf roeren en laat de roux een beetje uitdrogen, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt. Voeg de melk toe en roer krachtig met een garde tot je een dikke bechamelsaus hebt. Zet het vuur uit.

  2. 2

    Strooi de gemalen emmentaler en de parmezaan in de kookpot en laat de kaas al roerend met een houten lepel smelten in de warme bechamelsaus.

  3. 3

    Doe de room samen met de eidooiers in een kommetje en klop ze los. Voeg het ei-roommengsel toe aan het kaasmengsel en roer tot je een smeuïg mengsel krijgt. Kruid met een beetje zout, peper en een snuifje nootmuskaat.

  4. 4

    Wrijf een ruime rechthoekige ovenschaal in met het scheutje olijfolie. Zo haal je het afgekoelde krokettenbeslag achteraf makkelijk uit de vorm. Stort de dikke saus in de vorm en strijk ze glad. Leg een vel bakpapier op het beslag. Strijk met je handen over het papier, zodat er geen lucht onder zit. Zo zal er geen droog korstje gevormd worden tijdens het afkoelen. Zet de schaal in de koelkast en laat het beslag in enkele uren volledig afkoelen en opstijven.

  5. 5

    Wanneer het beslag opgesteven is, kun je de kroketten maken. Vul drie kommetjes: een met de 3 eetlepels bloem, een met de 2 losgeklopte eieren en een met het paneermeel. Voorzie een potje met warm water om je mes telkens in onder te dompelen als je vierkantjes uit het beslag snijdt. Draai de ovenschaal met het afgekoelde beslag om en stort het voorzichtig uit op je werkplank.

  6. 6

    Snij het krokettenbeslag in vierkantjes van ongeveer 5 x 5 cm. Haal elke kant van de kroket eerst door de bloem en klop de overtollige bloem er voorzichtig af. Haal ze vervolgens door de losgeklopte eieren. Let erop dat elke kant goed bedekt is met een laagje ei. Haal tot slot elke kroket door het paneermeel. Let er alweer op dat er een laag paneermeel rond de hele kroket kleeft. Leg de gepaneerde kaaskroketten op een ondiepe schaal en laat ze 1 uur opstijven in de koelkast.

  7. 7

    Verhit het frituurvet tot 170°C. Bak de kaaskroketten goudbruin, maar bak niet te veel kroketten tegelijk: 2 per bakbeurt in een kleine frituurpan. Frituur ook de peterselie. Serveer de kroketten met wat gefrituurde krulpeterselie en een partje citroen.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Basisrecept voor kaaskroketten

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!