Meest recente artikelen

Pastamachine: een aanwinst in huis?

En welk type dan?

Pastamachine: een aanwinst in huis? Artikel

Nog beter dan verse pasta is zelfgemaakte verse pasta. Maar zelf pasta maken is best een klus. Een pastamachine kan dan een grote hulp zijn. Er zijn echter verschillende soorten. Waar let je op bij de aanschaf?

Eet je vaak verse pasta, dan is een pastamachine een echte aanwinst. Niet alleen is zelf pasta maken een leuke activiteit die veel voldoening geeft. Na een tijdje haal je er ook economisch voordeel uit. Verse pasta uit de winkel is vrij duur. Bovendien is zelfgemaakte verse pasta gewoon de allerlekkerste. En je hebt volledig de controle over de ingrediënten

Er zijn verschillende soorten pastamakers, elektrische en handmatige. Deze verschillen ook nog 'ns in prijs, kwaliteit en mogelijke opties. Waar moet je echt op letten als je er eentje wil kopen?

Mechanische of elektrische pastamachine

Machines waarbij je pasta met de hand draait zijn minder duur en leveren prima werk. Een handmatige pastamaker is goede optie als je maar af en toe zelf pasta wil maken. Je moet zelf eerst het deeg maken en kneden. Daarna gaat het door de machine. Er bestaan ook automatische toestellen. Behalve dan dat je zelf niet aan de hendel hoeft te draaien, blijft pasta maken hiermee hetzelfde werk.

Een volautomatische elektrische pastamachine is duurder maar wel erg handig voor fervente pastadraaiers. Het gaat een pak sneller en makkelijker. Een elektrische pastamaker doet namelijk vliegensvlug al het werk in jouw plaats. Het toestel mengt, kneed en perst automatisch de pasta. Je hoeft enkel voor de ingrediënten te zorgen en je verse pasta al dente koken.

Goedkoop of duur?

Zowel tussen handmatige als elektrische pastatoestellen zijn er grote prijsverschillen. Duurdere exemplaren zijn meestal van betere materialen. Ze zijn steviger en gaan dus langer mee. Wil je het vaker gebruiken, ga dan voor zo'n forser model. Een handmatige machine moet ook een schroefklem hebben. Zoniet kun je er onvoldoende kracht op zetten.

Kies steeds een pastamaker van roestvrijstaal. Rvs is duurzamer en beter schoon te maken. Kijk ook of je het toestel makkelijk kunt demonteren en weer in elkaar zetten. Dat helpt ook om het beter proper te houden. Zelf pasta maken moet natuurlijk even hygiënisch gebeuren.

Rollen en snijden

Zowel bij de elektrische als de handmatige pastamachine is het belangrijk dat het verstelbare rollers heeft. Daarmee bepaal je de dikte van de pasta. Dat is cruciaal. Vermicelli heeft immers een andere dikte dan een lasagnevel. Ook verschillende snijopties zijn essentieel. Bij een goede pastamachine is er een kant voor pastavellen en een snijkant voor brede en fijnere slierten – type tagliatelle en spaghetti.

Voor de meeste betere pastamakers kun je ook nog losse opzetstukken kopen. Dat is fijn als je bijvoorbeeld fan bent van gevulde pasta zoals ravioli.

Aan de slag met je pastamachine? Zo doe je het…

Probeer deze heerlijke recepten met je zelfgedraaide pasta

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen