Meest recente artikelen

Go nuts: heerlijke noten van bij ons

Voor deze noten van bij ons

  • Deel dit artikel:
Go nuts: heerlijke noten van bij ons Artikel

Zoet of hartig: proef de veelzijdigheid van onze Belgische kastanjes, walnoten en hazelnoten. Zeven hartverwarmende recepten om nu uit te proberen!

Hazelnoten

Wat: Hazelnoten zijn de eivormige vruchten van de hazelaar en worden tot 2 cm groot. Je vindt de struik veel bij ons, vooral langs de rand van het bos. Hazelnootjes zitten boordevol vitamine E, een handvol bevat al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Smaak: Nadat je de dunne schil hebt verwijderd, blijft er een kleine noot met dun bruin vliesje over. Dat heeft een bittere smaak en is moeilijk te verwijderen. Rooster ze in een droge pan of op de bakplaat in de oven tot het vliesje donker is. Wrijf de nootjes daarna tegen elkaar zodat het vliesje makkelijk los laat. Geroosterde noten blijven nog een maand lekker, daarna gaat de smaak snel achteruit.

Bewaren: Hazelnoten hebben een dunner omhulsel dan de meeste andere noten en zijn ook bijzonder kwetsbaar. Bewaar ze in een goed afgesloten zakje of glazen bokaal zodat er geen lucht bij kan.

Wist je dat: hazelnoten glutenvrij zijn en dus perfect passen in een dieet voor mensen met een glutenintolerantie. Met hazelnootpoeder kun je perfect bakken, het maakt je gebak zelfs lekker luchtig. Hazelnoten bevatten ook veel plantaardige eiwitten en kun je als ei-vervanger gebruiken. Een iets minder cholesterolarm gebruik van hazelnoten, maar wel heel lekker: maak je eigen notenboter. Lekker bij een stukje gegrilde vis.

Maken:

> Hazelnootmelk

> Hazelnootgnocchi met ragout van champignons en konijn

Go nuts: heerlijke noten van bij ons  Go nuts: heerlijke noten van bij ons 1

Walnoten

Wat: Walnoten of okkernoten lijken qua vorm een beetje op onze hersenen en zijn ook een ware traktatie voor ons brein. Walnoten helpen tegen stress en een hoge bloeddruk en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Ze bevatten veel gezonde vetten, maar dus ook calorieën. Beperk de inname tot een handje of 50 g per dag. Het oogstseizoen loopt van september tot eind november.

Smaak: Het bruine vliesje smaakt nogal bitter en bij verse exemplaren moet je ‘t verwijderen. Bij gedroogde walnoten is het perfect eetbaar. Smullen doe je van de zoete witte noot zelf. Walnoten zijn een echte delicatesse en bijgevolg niet goedkoop.

Bewaren: Verse walnoten drogen snel uit. Koop ze liefst in de dop, dan kun je ze enkele maanden op een droge plaats op kamertemperatuur bewaren. Nadat je ze hebt gekraakt, stop je ze in een goed afgesloten glazen bokaal in de koelkast: walnoten nemen namelijk snel de geur en smaak van andere etenswaren op. Bovendien bevatten ze veel olie, waardoor ze weleens ranzig durven worden buiten de koeling. Zelfs invriezen kan: laat ze nadien ontdooien met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan.

Wist je dat: Je pijnboompitten in een pesto perfect kunt vervangen door walnoten? Een walnotenpesto is heerlijk in combinatie met kip en groene asperges. Uit de walnoot kun je ook koud geperste olie verkrijgen. Dit dure en exclusieve product gebruik je koud voor de afwerking van slaatjes en pastagerechten. Neem zeker niet te veel, want de smaak kan snel overheersen.

Maken:

> Notenwijn

Taart met whisky, walnoten en zoute karamel

Tarbot met geroosterde knolselder en walnootpesto

Go nuts: heerlijke noten van bij ons 2  Go nuts: heerlijke noten van bij ons 3  Go nuts: heerlijke noten van bij ons 4

Kastanjes

Wat: Kastanjes kun je tijdens het najaar gewoon gratis rapen. Controleer of ze vers zijn door ze in een kom water te leggen. Zakken ze naar de bodem, dan zijn ze perfect bruikbaar. De exemplaren die boven komen drijven, gooi je beter weg. Kastanjes bevatten veel minder calorieën dan andere noten én hebben een laag vetgehalte. Bij ons worden ze soms over het hoofd gezien in de keuken, maar in zuiderse landen zoals Frankrijk en Italië is de kastanje zo populair dat er in verschillende provincies zelfs heuse kastanjefeesten zijn.

Smaak: Rauw smaken ze nogal bitter, daarom kun je ze het best poffen of koken. Dan zijn ze lekker zoet.

• Wil je ze poffen? Laat de schil eraan, maak er een kruisje in en pof ze 15 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven. Laat minstens 1 uur afkoelen voor je ze pelt en opsmult.

• Liever gekookt? Maak een kruisje onderaan, kook ze 5 minuten, laat even afkoelen en pel. Kook ze vervolgens opnieuw 45 minuten.

Bewaren: Ongepelde kastanjes kun je een week op kamertemperatuur bewaren. Zijn ze al gepeld, bewaar ze dan maximum 3 dagen in een glazen pot of goed afgesloten plastic zakje in de koelkast.

Wist je dat: Kastanjes dubbel zo veel zetmeel bevatten als aardappelen? Je kunt de gekookte exemplaren perfect mixen tot meel en dit gebruiken om pannenkoeken of brood te bakken. Hou er wel rekening mee dat kastanjemeel niet zo goed rijst zoals gewone bloem.

Maken:

Vegetarische köfte met kastanjes en boerenkool

> Paté van kastanjes en rode wijn

Go nuts: heerlijke noten van bij ons 5  Go nuts: heerlijke noten van bij ons 6

Lees ook deze artikels

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen