Meest recente artikelen

Belgische noten: alles over noten van bij ons en wat je ermee kan klaarmaken

Voor deze noten van bij ons

Belgische noten: alles over noten van bij ons en wat je ermee kan klaarmaken Artikel

Zoet of hartig: proef de veelzijdigheid van onze Belgische kastanjes, walnoten en hazelnoten. Zeven hartverwarmende recepten om nu uit te proberen!

Hazelnoten

Wat zijn hazelnoten?

Hazelnoten zijn de eivormige vruchten van de hazelaar en worden tot 2 cm groot. Je vindt de struik veel bij ons, vooral langs de rand van het bos. Hazelnootjes zitten boordevol vitamine E, een handvol bevat al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Hoe smaken hazelnoten?

Nadat je de dunne schil hebt verwijderd, blijft er een kleine noot met dun bruin vliesje over. Dat heeft een bittere smaak en is moeilijk te verwijderen. Rooster ze in een droge pan of op de bakplaat in de oven tot het vliesje donker is. Wrijf de nootjes daarna tegen elkaar zodat het vliesje makkelijk los laat. Geroosterde noten blijven nog een maand lekker, daarna gaat de smaak snel achteruit.

Hoe bewaar je hazelnoten?

Hazelnoten hebben een dunner omhulsel dan de meeste andere noten en zijn ook bijzonder kwetsbaar. Bewaar ze in een goed afgesloten zakje of glazen bokaal zodat er geen lucht bij kan.

Weetjes over hazeloten

Wist je dat hazelnoten glutenvrij zijn en dus perfect passen in een dieet voor mensen met een glutenintolerantie? Met hazelnootpoeder kun je perfect bakken, het maakt je gebak zelfs lekker luchtig. Hazelnoten bevatten ook veel plantaardige eiwitten en kun je als ei-vervanger gebruiken. Een iets minder cholesterolarm gebruik van hazelnoten, maar wel heel lekker: maak je eigen notenboter. Lekker bij een stukje gegrilde vis.

 

 

 

 

 

Save

Walnoten

Wat zijn walnoten?

Walnoten of okkernoten lijken qua vorm een beetje op onze hersenen en zijn ook een ware traktatie voor ons brein. Walnoten helpen tegen stress en een hoge bloeddruk en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Ze bevatten veel gezonde vetten, maar dus ook calorieën. Beperk de inname tot een handje of 50 g per dag. Het oogstseizoen loopt van september tot eind november.

Hoe smaken walnoten?

Het bruine vliesje smaakt nogal bitter en bij verse exemplaren moet je ‘t verwijderen. Bij gedroogde walnoten is het perfect eetbaar. Smullen doe je van de zoete witte noot zelf. Walnoten zijn een echte delicatesse en bijgevolg niet goedkoop.

Hoe bewaar je walnoten?

Verse walnoten drogen snel uit. Koop ze liefst in de dop, dan kun je ze enkele maanden op een droge plaats op kamertemperatuur bewaren. Nadat je ze hebt gekraakt, stop je ze in een goed afgesloten glazen bokaal in de koelkast: walnoten nemen namelijk snel de geur en smaak van andere etenswaren op. Bovendien bevatten ze veel olie, waardoor ze weleens ranzig durven worden buiten de koeling. Zelfs invriezen kan: laat ze nadien ontdooien met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan.

Weetjes over walnoten

Wist je dat je pijnboompitten in een pesto perfect kunt vervangen door walnoten? Een walnotenpesto is heerlijk in combinatie met kip en groene asperges. Uit de walnoot kun je ook koud geperste olie verkrijgen. Dit dure en exclusieve product gebruik je koud voor de afwerking van slaatjes en pastagerechten. Neem zeker niet te veel, want de smaak kan snel overheersen.

Kastanjes

Wat zijn kastanjes?

Kastanjes kun je tijdens het najaar gewoon gratis rapen. Controleer of ze vers zijn door ze in een kom water te leggen. Zakken ze naar de bodem, dan zijn ze perfect bruikbaar. De exemplaren die boven komen drijven, gooi je beter weg. Kastanjes bevatten veel minder calorieën dan andere noten én hebben een laag vetgehalte. Bij ons worden ze soms over het hoofd gezien in de keuken, maar in zuiderse landen zoals Frankrijk en Italië is de kastanje zo populair dat er in verschillende provincies zelfs heuse kastanjefeesten zijn.

Hoe smaken kastanjes?

Rauw smaken ze nogal bitter, daarom kun je ze het best poffen of koken. Dan zijn ze lekker zoet.

Wil je ze poffen? Laat de schil eraan, maak er een kruisje in en pof ze 15 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven. Laat minstens 1 uur afkoelen voor je ze pelt en opsmult.

• Liever gekookt? Maak een kruisje onderaan, kook ze 5 minuten, laat even afkoelen en pel. Kook ze vervolgens opnieuw 45 minuten.

Hoe bewaar je kastanjes?

Ongepelde kastanjes kun je een week op kamertemperatuur bewaren. Zijn ze al gepeld, bewaar ze dan maximum 3 dagen in een glazen pot of goed afgesloten plastic zakje in de koelkast.

Weetjes over kastanjes

Kastanjes dubbel zo veel zetmeel bevatten als aardappelen? Je kunt de gekookte exemplaren perfect mixen tot meel en dit gebruiken om pannenkoeken of brood te bakken. Hou er wel rekening mee dat kastanjemeel niet zo goed rijst zoals gewone bloem.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen