Meest recente artikelen

Zo gaat je gietijzeren pan een leven lang mee

Of nog langer

Zo gaat je gietijzeren pan een leven lang mee Artikel

Geïnvesteerd in een gietijzeren pan of de lievelingspan van je grootmoeder geërfd? Dan wil je natuurlijk dat die zo lang mogelijk meegaat. Dit zijn de do's & don'ts.

De droom van elke foodie is het, zo'n gietijzeren pan waarin stoofpotjes nóg lekkerder worden. Misschien heb je er al eentje, of meerdere, of misschien spaar je ervoor. In elk geval kun je maar beter weten hoe je je pan het beste onderhoudt zodat ze zo lang mogelijk meegaat.

Ga voor kwaliteit

Heb je nog geen gietenijzeren pan in huis, maar wil je er graag eentje aanschaffen? Ga dan op zoek naar een kwaliteitsvol exemplaar. Het spreekt voor zich dat kwaliteitsvolle producten langer meegaan. Wil je dus een leven lang genieten van je braadpan, investeer dan in een goed product. Kies een braadpan die geschikt is voor alle vuren. Zo hoef je geen nieuwe aan te schaffen wanneer je beslist je keuken te renoveren.

Stel: je hebt een nieuwe gietijzeren pan gekocht

Je kunt je pan meteen beginnen te gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant – elk merk heeft zo z'n eigen onderhoudstips. Maar algemeen kun je deze werkwijze volgen. Maak er de eerste keren iets in klaar wat behoorlijk wat vet afgeeft: kip mét vel, spek, eendenborst, spaghettisaus op basis van gehakt… Laat je pan goed heet worden en doe er daarna pas de ingrediënten in. Het vet legt een laagje op de pan en dat zorgt ervoor dat wat je er later in klaarmaakt, niet zo makkelijk aanbrandt.

Spoel je pan elke keer wanneer je ze gebruikt hebt uit met warm water (dompel zeker geen hete pan onder in koud water: daardoor kan ze barsten!) en maak ze droog met wat keukenpapier. Is er iets aangebakken? Wat zout in de pan scrubt ze schoon. Of breng er wat water in aan de kook en schraap de aanbaksels los met een houten of plastic spatel, zeker geen metaal. Er bestaan ook speciale onderhoudsproducten voor je pan – vraag dit na bij de fabrikant. In een gietijzeren pan zonder emaillaagje aan de binnenkant is zeep een no-go: daarmee haal je het laagje vet van je pan. De afwasmachine is pure heiligschennis, ook in het geval van email!

Stel: je kreeg een oude pan die nog in goede staat is

Spoel ze eerst met warm water en maak ze droog met keukenpapier, en maak er vervolgens iets vets in klaar. Maak ze schoon zoals hierboven, met warm water en keukenpapier. Gebruik je pan regelmatig, zodat het laagje vet steeds dikker wordt. Gietijzeren pannen worden beter door ze vaak te gebruiken.

Stel: je pan is plakkerig geworden

Maak ze schoon met warm water en een afwasborsteltje of een nylon sponsje en als dat echt niet helpt, doe er dan een heel klein beetje afwasmiddel in. Je moet dan, bij een pan zonder email aan de binnenkant, wel opnieuw beginnen met het opbouwen van je laagje vet. Doe een bodempje neutrale, plantaardige olie in je pan en laat ze op middelhoog vuur warm worden, tot de olie begint te roken. Haal de pan van het vuur, laat even afkoelen en giet de olie uit de pan. Veeg de pan schoon met keukenpapier. Daarna gebruik je ze zoals een nieuwe pan en bouw je de vetlaag weer op. Bij een pan met een geëmailleerde binnenkant hoef je dit niet te doen.

Stel: je scoorde een gietijzeren pan op de rommelmarkt, maar ze heeft wat roestvlekken

Dit komt meestal voor bij pannen die vanbinnen niet geëmailleerd zijn. Maak de pan schoon met heet water en een metaalsponsje (bij emaillaagjes is dit uiteraard uit den boze!). Verwijder zo alle roestvlekken. Behandel de pan met hete olie zoals hierboven en maak schoon met warm water en keukenpapier. Droog je pannen altijd goed af voordat je ze in de kast zet, zodat ze niet roestig kunnen worden. Bewaar ze om die reden ook liever niet in de kelder of boven de stoomoven, maar op een goed droge plek.

Honger gekregen? Dit maak je klaar in je gietijzeren pan

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Save

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen