Meest recente artikelen

Restje wijn over? 5 tips om er nog iets mee te doen

Weggieten is zonde!

Restje wijn over? 5 tips om er nog iets mee te doen Artikel

Je hebt nog een restje wijn over van je feestje? Zonde om dat verloren te laten gaan. Uitdrinken is één oplossing, maar je kunt er ook nog andere dingen mee doen. Ontdek hier onze beste tips.

1 Een restje wijn door de saus

Een restje witte wijn past prima in de beurre blanc saus voor bij de vis, rode wijn is dan weer prima geschikt voor je spaghettisaus of in een stoofpotje met rundvlees of gevogelte. Gebruik hiervoor wijn die niet langer dan 3 of 4 dagen open staat.

2 Perfect voor mosselen of scampi's

Stoof mosselen (of andere schelpjes) of scampi's in een scheutje witte wijn: nog lekkerder dan natuur! Scroll zeker verder naar onze recepten voor meer inspiratie…

3 Maak er wijnblokjes van

Kun je je restje wijn niet binnen de paar dagen opgebruiken? Vries 'm dan in in een ijsblokjesvorm en gebruik 'm later in sausjes en stoofpotten.

4 Meng je restje wijn met zout tot wijnzout

  1. Laat 400 ml rode wijn inkoken tot je nog ongeveer 1 eetlepel overhoudt. Meng dit met 150 à 200 g grof zeezout, tot alle vloeistof opgenomen is door het zout.
  2. Spreid het zout uit op een bakplaat en laat minstens 1 dag drogen – roer het af en toe om zodat het niet gaat klonteren.
  3. Bewaar het zout in een bokaaltje. Leuk om aperitiefhapjes of een visgerecht mee af te werken.

5 Of maak je eigen wijnazijn

Doe een klein beetje wijnazijn in een donkere fles of kruik. Doe er dan telkens je restje wijn bij (gebruik een aparte fles voor rode en voor witte wijn). Dek af met een stukje stof dat je vastmaakt met een elastiek en bewaar op een warme plek (bijvoorbeeld in de keuken).

Hou de fles echter uit de zon: door contact met de lucht en de bacteriën uit de azijn zal de wijn verzuren. Er komt een 'moederkoek' op te staan die je regelmatig moet voeden met kleine hoeveelheden nieuwe wijn, en na ongeveer 6 maanden heb je je eigen wijnazijn. Maak de fles nooit volledig leeg, want dan gaat je azijn dood.

Koken met een restje wijn

Verwerk je overschotjes in deze gerechten. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Save

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen