Meest recente artikelen

Wat kun je nog doen met een restje wijn?

We laten niets verloren gaan

  • Deel dit artikel:
Wat kun je nog doen met een restje wijn? Artikel

Je hebt nog wat wijn over van je feestje, en het is zonde die verloren te laten gaan. Uitdrinken is één oplossing, maar je kunt er ook nog andere dingen mee doen. Ontdek hier onze beste tips met restjes wijn.

1 Een scheutje wijn door de saus

Een restje witte wijn past prima in de beurre blanc saus voor bij de vis, rode wijn is dan weer prima geschikt voor je spaghettisaus of in een stoofpotje met rundvlees of gevogelte. Gebruik hiervoor wijn die niet langer dan 3 of 4 dagen open staat.

Wat kun je nog doen met een restje wijn? 2

Beurre blanc saus

Wat kun je nog doen met een restje wijn? 3

Bolognesesaus

Wat kun je nog doen met een restje wijn? 4

Bourgondisch stoofpotje met wijn

2 Perfect voor mosselen of scampi’s

Stoof mosselen (of andere schelpjes) of scampi’s in een scheutje witte wijn: nog lekkerder dan natuur!

Wat kun je nog doen met een restje wijn?

Mosselen met witte wijn

Wat kun je nog doen met een restje wijn? 1

Scampi’s diabolique met witte wijn

3 Maak er wijnblokjes van

Kun je je restje wijn niet binnen de paar dagen opgebruiken? Vries ‘m dan in in een ijsblokjesvorm en gebruik ‘m later in sausjes en stoofpotten.

4 Meng de wijn met zout tot wijnzout

Laat 400 ml rode wijn inkoken tot je nog ongeveer 1 eetlepel overhoudt. Meng dit met 150 à 200 g grof zeezout, tot alle vloeistof opgenomen is door het zout. Spreid het zout uit op een bakplaat en laat minstens 1 dag drogen – roer het af en toe om zodat het niet gaat klonteren. Bewaar het zout in een bokaaltje. Leuk om aperitiefhapjes of een visgerecht mee af te werken.

5 Of maak je eigen wijnazijn

Doe een klein beetje wijnazijn in een donkere fles of kruik. Doe er dan telkens je restjes wijn bij (gebruik een aparte fles voor rode en voor witte wijn). Dek af met een stukje stof dat je vastmaakt met een elastiek en bewaar op een warme plek (bijvoorbeeld in de keuken) maar uit de zon: door contact met de lucht en de bacteriën uit de azijn zal de wijn verzuren. Er komt een ‘moederkoek’ op te staan die je regelmatig moet voeden met kleine hoeveelheden nieuwe wijn, en na ongeveer 6 maanden heb je je eigen wijnazijn. Maak de fles nooit volledig leeg, want dan gaat je azijn dood.

Save

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen