Meest recente artikelen

Hippe dipjes

Trend

Hippe dipjes Artikel

Geen zomerse apero zonder dips. Wij zetten dé toppers op een rij.

Iedereen houdt ervan: dippen! Bijkomend voordeel: je kunt een dip makkelijk op voorhand maken, zodat je weer iets minder lang in de keuken hoeft te staan als je gasten er zijn.

Tips voor dips

  • Ga voor gezonde dips op basis van kikkererwten (hummus), bonen of rode biet. Komt er toch mayonaise aan te pas? Vervang dan ½ door yoghurt voor een lichter eindresultaat.
  • Speel met kleur en wereldse smaken. Wij houden van aioli, baba ganoush, guacamole, pico de gallo, tzatziki, … Wat jij?
  • Pas je 'dipper' aan je dip aan. Dip niet alleen met brood, maar ook met broodstengels, platbrood, (tortilla)chips en – waarom niet? – stevige groentjes zoals wortel en selder.

De bekendste dips op een rijtje

Baba ganoush

Deze op-en-top zomerse dip is een Midden-Oosterse ode aan de nobele aubergine. Het geroosterde vruchtvlees van een aubergine wordt samen met tahin (sesampasta), knoflook en citroensap gemixt tot een zijdezachte, romige dip. Gouden tip: kies liever voor enkele kleine aubergines met weinig pitjes dan voor één grote aubergine met veel pitten. Die kunnen immers best bitter smaken. Investeer in een kwaliteitsvolle, lopende en licht gekleurde sesampasta. Ideaal als je ook nog eens zelf hummus wilt maken.

Lekker bij traditionele warme pitabroodjes, een aperoglaasje taboulé of kleine vleesbrochettes.

Muhammara

De smaak van deze topper valt moeilijk te omschrijven, omdat hij net als de naam nogal complex is. Deze van oorsprong Syrische dip wordt gemaakt op basis van gegrilde rode paprika’s. Die zorgen voor een rokerige toets, terwijl de walnoten en het broodkruim de structuur rijkelijk en iets dikker maken. Granaatappelmelasse geeft de dip dan weer een friszure, zoete smaak. Maak je ’m zelf, dan loont het echt de moeite om naar granaatappelmelasse op zoek te gaan, al kun je het eventueel vervangen door honing. Serveer de muhammara op kamertemperatuur, dat komt de smaak ten goede.

Lekker bij gegrilde halloumi, gegrilde groenten en zelfs krokant gebakken krieltjes of visspiesjes van de BBQ. Ook altijd goed met warm pitabrood.

Tapenade

Tapenade wordt vaak verward met pesto, maar er is wel degelijk een verschil. Sowieso al het land van herkomst: pesto komt uit Italië, tapenade is een klassieke Franse dip. Zwarte olijven vormen de basis, maar ook kappertjes zijn onmisbaar. Die zijn in de Provence beter bekend onder de naam ‘tapenas’, vandaar dus de naam. De structuur hoeft niet te glad te zijn en de smaak is dankzij de kappertjes een tikkeltje zout. De klassieke olijventapenade wordt vaak aangevuld met andere Zuid-Franse ingrediënten, zoals knoflook, groene kruiden, ansjovis, artisjok en citroen.

Lekker bij een stukje krokant stokbrood. Tapenade is immers nogal zilt van smaak. Het past ook perfect op een zomerse kaasplank met romige Franse kaas.

 

 

Guacamole

Geen apero zonder Mexicaanse guacamole! De populairste dip van de jaren 2000 – ook wel liefkozend ‘guac’ genoemd – heeft de verkoop van avocado’s fiks de hoogte ingejaagd. Er is zelfs een Internationale Guacamole-dag. In het oorspronkelijke recept wordt het vruchtvlees van een rijpe avocado geplet met koriander, ui, limoensap en een snuifje zout. Afwerken doe je met ontpitte tomatenblokjes. Voeg gerust een lepeltje zure room, roomkaas of erwtjes toe voor een nog romiger resultaat, maar de boodschap blijft ‘less is more’. Eet ’m zo vers mogelijk, want guacamole heeft de neiging om te oxideren en dus bruin te kleuren.

Lekker bij tortillachips natuurlijk!

 

 

 

Tarama

Een Griekse klassieker die meer dan terecht zijn comeback maakt op de aperoplank. Tzatziki, op basis van yoghurt en komkommer, kennen we allemaal en is populairder bij het grote publiek, maar deze dip op basis van gezouten viskuit hoeft qua smaak niet onder te doen. Het wordt niet voor niets weleens de Griekse kaviaar genoemd. De kleur kan variëren van wit tot lichtroze en is afhankelijk van het type viseitjes dat gebruikt wordt: zalmeitjes zullen de dip een roze schijn geven, eitjes van kabeljauw maken hem eerder wit. Door de viseitjes te mixen met broodkruim en olijfolie krijg je een romige structuur met een uitgesproken zilte vissmaak.

Lekker bij blini’s, met nog een toefje zure room en dille. Classic!

Hummus

Tot twintig jaar geleden was hummus nog een nobele onbekende in onze supermarkt, maar nu vind je hem in de meest exotische smaken. Hummus met rode biet of mango zijn dan ook niet langer weg te denken van de aperoplank. De klassieke hummus is een Midden-Oosterse dip op basis van kikkererwten, tahin en fris citroensap. Grootste discussie: mag je kikker­erwten uit blik gebruiken of moet je gedroogde kikkererwten eerst weken en koken? Wij kiezen – uit gemakzucht – steeds voor de kikker­erwten uit blik, maar verwijderen wel de velletjes. Die zorgen voor stukjes in de hummus en dat willen we liever niet. Hummus moet lekker romig zijn, laat de blender dus liever een minuutje langer draaien voor dat smeuïge resultaat.

Lekker bij flatbreads, krokant gebakken pitabroodjes, wraps of – waarom ook niet – krokant gebakken falafel.

Pesto

Van een klassieker gesproken: Italiaanse pesto genovese is een van de meest geliefde sauzen of dips. De combinatie van basilicum, knoflook, pijnboompitten, parmezaan en extra vierge olijfolie maakt deze dip heerlijk romig van structuur. Hoewel er veel varianten op de markt zijn – denk aan pesto rosso op basis van zongedroogde tomaatjes en hippe versies met groenten en andere kruiden – blijft het origineel toch het populairst. Gouden tip: bespaar nooit op de basisproducten en neem je tijd. Kies dus voor het beste basilicum en stamp de blaadjes zorgvuldig fijn in een vijzel. Een blender zal de basilicumblaadjes opwarmen, waardoor ze zwart kunnen uitslaan.

Lekker bij pasta uiteraard, het liefst een wat stevigere variant zoals linguine, trofie of verse gnocchi. Serveer je de dip apart, kies dan voor knapperige groenten of klassieke Italiaanse droge crackers zoals taralli.

 

Lees ook …

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen