Meest recente artikelen

Koekjes zonder ei: zo bak je ze zelf

Eitje!

Koekjes zonder ei: zo bak je ze zelf Artikel

Krijg je veganistische vrienden op de koffie of probeer je gewoon minder eitjes te eten? Gelukkig bestaan er ook koekjes zonder ei. Wil je ze zelf bakken? Met onze tips en recepten wordt dat een – euhm - eitje…

Er bestaan sowieso al klassieke recepten voor koekjes zonder ei. Ei is immers niet altijd nodig in een deeg. Daarnaast vind je vast veel inspiratie in de vegan keuken. Bovendien kun je eieren ook gewoon vervangen door andere ingrediënten. Let op: wil je vegan koekjes bakken, vervang dan ook de boter door plantaardige vetstof.

Kan dat, koekjes zonder ei?

Eieren zijn vooral nuttig in gebak als cake of pannenkoeken. Ei helpt deeg rijzen en maakt je gebak luchtig. Daarnaast zorgt het ervoor dat de ingrediënten goed gemengd blijven. Ei is dus belangrijk voor de binding. Eieren zijn ook belangrijk voor de textuur. Ze voorkomen dat je gebak droog wordt en houden je deeg vochtig en zacht.

Door wat kan je eieren vervangen?

Je kunt eieren in gebak vervangen door onder meer deze 7 alternatieven.

  • Appelmoes: ook appelmoes helpt zoete gerechten binden. Gebruik drie eetlepels in plaats van 1 ei.
  • Aquafaba: dit is het sap van kikkererwten in blik. Klop het sap schuimig op met suiker. Daarna doe je het bij je deeg in plaats van eieren.
  • Baking soda: leng een theelepeltje baking soda aan met een theelepel appelazijn. Doe het schuimende mengsel bij je deeg.
  • Bakpoeder: doe je bakpoeder in je deeg, dan worden eieren vaak overbodig. Meng 3 eetlepels bakpoeder met 3 eetlepels water en een lepeltje olie en je deeg rijst vanzelf.
  • Banaan: bananen bevatten veel zetmeel. Ze zorgen dus voor het binden van je deeg. Omdat ze zoet zijn, heb je minder suiker nodig. Vervang 1 ei door ½ banaan.
  • Chiazaad: chiazaad doet deeg rijzen zonder eieren te gebruiken. Laat het mengsel van één eetlepel chiazaad met drie eetlepels water even rusten voor je het bij je deeg doet.

10 recepten voor koekjes zonder ei

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen