Meest recente artikelen

Paniek in de keuken: door wat kan je bakpoeder vervangen?

Nee, niet door bicarbonaat

Paniek in de keuken: door wat kan je bakpoeder vervangen? Artikel

Bakpoeder is magic! Een klein lepeltje doet deeg voor koekjes, cake en pannenkoeken magische proporties aannemen. Een ramp dus, als midden in je voorbereiding blijkt dat het bakpoeder op is. Wij kennen echter dé oplossing: je kan bakboeder vervangen. Niet door één maar door drie dingen die je wél gewoon in huis hebt.

Bakpoeder en bicarbonaat lijken op elkaar. Ze doen hetzelfde maar zijn niet inwisselbaar. Zuiveringszout heeft een bepaalde hoeveelheid zuur nodig om een deeg te doen rijzen. Zit er niet genoeg zuur in het deeg, dan is enkel bicarbonaat onvoldoende. Het deeg zal niet goed rijzen en krijgt het een metaalachtige smaak. Geen bakpoeder in huis? Gelukkig heb je wél alles in huis om het te vervangen. Hallo, lekker luchtig deeg!

Zo kun je bakpoeder vervangen

Maak je eigen bakpoeder

Echt: je kan je eigen bakpoeder samenstellen. Voor elke theelepel bakpoeder die je nodig hebt, neem je 1/4 theelepel bicarbonaat en 1/2 theelepel wijnsteen. Voor een grotere batch (die je kan bewaren) meng je 1 deel bicarbonaat met 1 deel maizena en 2 delen wijnsteen.

Azijn of citroensap

Combineer zuiveringszout met een neutraal smakend zuur voor de gewenste reactie. Oftewel: rijzend deeg zonder gek smaakje. Je vervangt 1 theelepel bakpoeder door 1/4 theelepel bicarbonaat en 1/2 theelepel azijn of bijvoorbeeld witte wijn of citroensap.

Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel zou zo niet heten, mocht het niet vanzelf je deeg doen rijzen. Elk kopje zelfrijzend bakmeel bevat 1/2 tot 1 theelepel bakpoeder en 1/4 theelepel zout. Het kan dus het bakpoeder vervangen in het recept.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook … 

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen