Meest recente artikelen

Koekjesklassiekers: ken jij ze allemaal?

Biscuits deluxe

Koekjesklassiekers: ken jij ze allemaal? Artikel

Na een chiquere maaltijd of gewoon bij je kopje koffie: deze klassieke koekjes smaken altijd. En: de meeste ervan bak je makkelijk zelf!

Engeltjesbrood

Een heerlijk kruidenkoekje met nootmuskaat, kaneel en amandelschilfers. De favoriet van de engelen, dus zeg maar tegen je kinderen dat ze heel braaf moeten zijn als ze zo'n koekje willen.

Kletskop

Dit dunne knapperige koekje van suiker en boter is een delicatesse uit Brugge en Veurne. Het dankt z'n naam aan het platkletsen van het deeg net voor de koekje de oven in gaan.

Zelf maken?

Boterdessert met krieken

Zoals bij alle koekje zit het geheim van deze boterdessertjes in het gebruik van échte boter. Geen margarine, maar the real deal. Dat zorgt voor een onweerstaanbare geur en een verrukkelijke smaak. De rode kriekjes of kersen maken deze koekjes extra vrolijk.

Zelf maken?

 

Cannelé de Bordeaux

Dit Franse gebakje gemaakt van eieren, melk en suiker is heerlijk smeuïg, en heeft een krokant laagje karamel aan de buitenkant. Cannelés zijn het lekkerst als ze nog warm zijn van de oven en je de subtiele toetsen van rum en vanille proeft. Hun oorsprong? Bordeaux. Wijnboeren klaarden vroeger de wijn met eiwit. Het overschot aan eidooiers werd door nonnetjes verwerkt tot deze zaligheid.

Zelf maken?

 

Bokkenpootjes

Twee amandelmeringues die samengehouden worden door botercrème en langs weerszijden in fondantchocolade gedompeld worden… Heerlijk! bokkenpootjes werden traditioneel geserveerd op begrafenissen. Door de poten van de duivel op te eten, beschermde je de overledene tegen onheil.

Zelf maken?

Bernardin

Dit koekje op basis van bruine suiker en amandel wordt ook weleens bitterkoekje of makron genoemd – niet te verwarren met z’n bijna-naamgenoot macaron! Een afgeleide van de makron of het bitterkoekje is het bekende kokosrotsje.

Macaron

Deze amandelschuimpjes gevuld met ganache vind je tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog. Ze werden wellicht al in de 16de eeuw voor het eerst gemaakt door de kok van de Italiaanse Catharina de Medici, die later koningin van Frankrijk werd. Het duurde echter nog tot 1930 voor de Parijse patisseriezaak Ladurée macarons in de toonbank legde.

Zelf maken?

 

Madeleine

Geen enkel koekje werd literair zo mooi bezongen als de madeleine in Marcel Prousts A la recherche du temps perdu. Dit schelpvormige cakeje van bloem, boter, eieren en suiker is op z’n best vers uit de oven en zou in de 18de eeuw toevallig uitgevonden zijn door een Franse boerin.

Zelf maken?

Amandelbrood

Een flinterdun koekje op basis van amandel, kandijsuiker en boter: heerlijk luchtig en perfect om in je thee te soppen. Amandelbrood is een specialiteit uit Brussel, Veurne en Lo-Reninge en lijkt op speculaas.

Palmier

Dit hartvormige bladerdeegkoekje staat ook bekend onder de iets minder sexy naam ‘zwijnenoor’. Het bladerdeeg wordt gerold in flink wat suiker dat in de oven zalig begint te karamelliseren. Helemaal over the top: soms wordt een palmier ook in chocolade gedompeld. Af en toe vind je ook een hartige variant van deze koekjes bij het aperitief.

Zelf maken?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen