Meest recente artikelen

Aquafaba: het vegan antwoord op opgeklopt eiwit

Heb jij er al van gehoord?

Aquafaba: het vegan antwoord op opgeklopt eiwit Artikel

Heb je je ooit al afgevraagd of er een veganistisch alternatief bestaat voor heerlijk luchtige meringues? Ja hoor: het enige wat je nodig hebt, is een blikje kikkererwten, en dan vooral het vocht. Jep, je leest het goed!

Wat is het?

Aquafaba (soms ook 'aquafuba' genoemd) is het vocht in blikjes kikkererwten (dat je tot nu toe hoogstwaarschijnlijk altijd hebt weggegoten). Het heeft een bijna magische eigenschap: als je 't opklopt, wordt 't net als eiwit een dik schuim. En nog meer goed nieuws: het is helemaal geschikt voor vegans of wie plantaardig eet.

Zo pak je 't aan

Reken voor het equivalent van 1 eiwit 2 eetlepels aquafaba. Het gemiddelde blikje kikkererwten bevat 8 à 12 eetlepels van het vocht. Voeg suiker of andere zoetstof naar smaak toe (ook cacao is lekker) en klop op met 'n mixer tot er stevige pieken ontstaan. Daarna verwerk je het schuim precies zoals je opgeklopt eiwit zou gebruiken.

Enkele tips

  • Geen idee wat je met de kikkererwten zélf kunt doen? Maak er knapperige tv-hapjes van, zet een potje zijdezachte hummus op tafel of verwerk ze in een hartverwarmende stoofpot.
  • Te veel aquafaba? Vries de restjes in in een ijsblokvorm. Zo heb je altijd de ideale portie bij de hand. Ontdooide aquafaba klop je net zo makkelijk op als aquafaba die rechtstreeks uit 't blik komt!
  • Kies voor bokalen of blikjes kikkererwten met zo weinig mogelijk toevoegingen. Zo hou je je aquafaba gezond en zuiver. Zelf kun je dan nog de nodige smaaktoevoegingen doen.

Dit maak je ermee

Helemaal overtuigd van het magische kikkererwtenvocht? Dan kun je nu aan de slag. Probeer zeker eens:

  • Lekkere vegan meringues: klop aquafuba op met wat suiker of zoetstof en voeg wat vanille-extract naar smaak toe. Spuit er mooie meringues van en laat drogen in een oven op zo'n 110°C.
  • Een luchtige vegan chocomousse: klop aquafaba op met wat stevia of suiker en een snuifje zout en schep er licht afgekoelde, gesmolten chocolade door. Smullen!
  • Marshmellowtoppings voor cupcakes: klop de aquafaba iets langer op dan normaal. Voeg suiker en een smaakje/kleur naar keuze toe. Spuit op een cupcake als afwerking.
  • Vegan mayonaise

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen