Meest recente artikelen

Koekjes bakken: welk ingrediënt doet wat?

Slim!

  • Deel dit artikel:
Koekjes bakken: welk ingrediënt doet wat? Artikel

Je kunt geen koekjes bakken zonder boter, suiker en bloem. Elk ingrediënt heeft zo z'n specifieke functie. Ontdek hier wat het met je koekje doet.

Hou je van koekjes bakken en heb je altijd al willen weten wat de functie is van elk ingrediënt? We zetten het graag voor je op een rij!

Boter

Het is belangrijk dat je boter niet smelt maar op kamertemperatuur (20°C) kneedt, want gesmolten boter zorgt voor bruin, gebarsten gebak. Het beste resultaat krijg je als je boter en suiker gedurende 10 minuten tot een witgele, luchtige massa klopt. Je gebak zal even luchtig zijn. Tip: kies voor ongezouten rooomboter van goede kwaliteit en laat bakboter of margarine deze keer links liggen.

Suiker

Je kunt voor suiker met een fijne korrel of een grove korrel kiezen. Hoe grover de korrel, hoe krokanter het eindresultaat, want de korrel lost minder snel op. Hou je van goudbruin gebak? Kies dan voor lichtbruine tot bruine (riet)suiker die iets minder zoet is dan kristalsuiker. Last van klonters in de suiker? Zo vermijd je ze voortaan.

Bloem

Gebruik zelfrijzende bloem (is ze op? Maak ze dan zelf!), bloem met bakpoeder of bloem met gist die je enkele uren laat rijzen. Tip: aan 500 g bloem voeg je 16 g bakpoeder toe. De laatste mix geeft het beste resultaat, maar vraagt ook het meeste werk en tijd. Door het kneden en rijzen wordt je deeg (en je gebak) tegelijkertijd luchtig, mals en stevig. Het verschil tussen meel en bloem ontdek je hier.

Koekjes bakken: de lekkerste recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen