Meest recente artikelen

8 tips voor de perfecte cake

Dat wordt scoren!

8 tips voor de perfecte cake Artikel

Scheurt jouw zelfgemaakte cake? Of wordt hij te droog? Met onze tips bak je altijd dé perfecte cake!

1 Weeg je ingrediënten nauwkeurig af

Voor bakrecepten gebruik je best een weegschaal en niet gewoon je gevoel: wat te veel bloem of te veel boter kunnen een groot verschil maken. Een eenvoudige cake bak je volgens de 4/4 verhoudingen: evenveel boter, suiker, bloem en eieren. Een snuifje zout en wat vanillesuiker of -extract kunnen er ook nog bij.

2 Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn

Als de boter of eieren te koud zijn, kan het beslag niet mooi egaal worden. Ben je vergeten de boter uit de koelkast te halen? Rasp ze dan met een grove rasp: ze wordt dan in een mum van tijd zacht. De eitjes breng je snel op kamertemperatuur door ze een kwartiertje in een kom met warm water te leggen.

3 Klop de boter lang genoeg met de suiker

Geduld is een mooie deugd als je gebak maakt! Klop lang genoeg tot het boter-suikermengsel bijna wit en luchtig is. Voeg daarna één voor één de eieren toe en klop lang genoeg na elk ei, tot het volledig door het beslag opgenomen is. Dan pas kun je een volgend ei toevoegen.

4 Gebruik zelfrijzende bloem

Je cake wordt er lekker luchtig van. Oeps, geen zelfrijzende bloem meer in huis, maar wel nog gewone bloem en bakpoeder? Dan maak je die toch lekker zelf?
Spatel de bloem door het boter-suiker-eimengsel en roer nu vooral niet te lang meer: anders wordt je cake taai.

5 Vet je vorm goed in

Niet elk materiaal bakt even goed. Wij bakken onze cake het allerliefste in een klassieke, metalen vorm. Die moet je goed invetten met boter en vervolgens bestrooien met een beetje bloem. Draai je vorm goed rond, zodat hij helemaal met bloem bedekt is, en tik overtollige bloem eruit op de rand van je gootsteen.
Vind je dat beboteren en bebloemen maar een vervelend werkje? Dan kun je 'm bekleden met bakpapier. Er bestaan ook papieren inzetvormen voor je bakvorm. Een beetje zoals cupcakevormpjes, maar dan groter. Je vindt ze het makkelijkst in webwinkels voor bakbenodigdheden. Let natuurlijk wel goed op of de maat overeenkomt met jouw bakvorm.

6 Ken je oven

Oventijden en -temperaturen in recepten zijn altijd richtgetallen. Dat komt doordat elke oven een beetje anders werkt, zelfs ovens van hetzelfde merk. Heb je net een nieuwe oven, dan moet je daar weer even vertrouwd mee worden. Maak een recept daarom de eerste keer helemaal zoals het beschreven staat, en noteer wat er gebeurde. Was je cake te droog of scheurde hij? Dan was de oven te warm en kun je de volgende keer best de temperatuur wat verlagen. Bak je cake ook niet te lang: als je ziet dat hij aan de randen loskomt van de vorm, dan is het tijd om de gaarheid te testen.

Denk niet dat je door de oventemperatuur te verhogen de baktijd kunt inkorten: een goede cake moet lang bakken (een uur of langer) op lage temperatuur (150 à 170°C). Wij vinden het bakresultaat ook het mooiste op boven- en onderwarmte: met hetelucht droogt de cake een beetje uit.

7 Het trucje met de breinaald

Of met het satéstokje of de wafelprikker. Wanneer je denkt dat je cake gaar is (en niet daarvoor!) open je de oven en prik je middenin je cake. Haal het stokje of de naald weer uit de cake en kijk: zit er nog wat beslag aan, dan moet je cake nog een beetje verder bakken. Komt hij er helemaal schoon uit? Dan is je cake klaar!

8 Even geduld met ontvormen

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk proeven van je cake, dat snappen we volledig. Maar toch moet je eventjes geduld hebben. Laat de cake eerst een minuutje of vijf à tien afkoelen in de vorm, zodat hij wat steviger wordt, en ontvorm 'm dan op een rooster. Laat je cake nooit helemaal afkoelen in de vorm: dan komt er condens tussen de cake en de vorm, waardoor hij klef wordt of zelfs in de vorm gaat plakken zodat je 'm er niet ongeschonden uit krijgt.
Eens je cake volledig afgekoeld is, is hij klaar om te proeven. Aanvallen maar!

Met redactrice Sofies tips bak je moeiteloos een perfecte cake

Heb je deze cakerecepten al geprobeerd?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen