Meest recente artikelen

Knip je slaatje: kruiden en sla kweken op de vensterbank

Eenvoudiger dan je denkt

Knip je slaatje: kruiden en sla kweken op de vensterbank Artikel

Dol op kruidige salades? De meest smaakvolle kruiden en pluksla kweek je gewoon op de vensterbank. Zo heb je altijd wat lekkers bij de hand.

Bronzen venkelkruid

Niet enkel mooi, maar ook superlekker: de blaadjes van de wilde bronzen venkel. Bronzen venkelkruid smaakt iets zachter dan groen venkelkruid, maar nog steeds licht anijsachtig. Een leuk alternatief voor dille.

Mosterblad

Officieel behoort mosterdblad tot de koolgewassen, maar de scherpe paarse blaadjes zijn verrukkelijk rauw in een slaatje (of tussen deze burger).

Tatsoi

Met deze miniversie van paksoi ga je meteen de exotische toer op. Superlekker in de wok, rauw in een salade of zelfs in stoemp.

Griekse basilicum

Dit mediterrane keukenkruid is dé blikvanger op je vensterbank. Niet enkel door de typische basilicumgeur, maar ook door de schattige blaadjes. Het lijkt net een struikje.

Zomerpostelein

Zomerpostelein is niet enkel ontzettend gezond, maar past ook overal bij. Serveer het bij gebakken vis, doe het in puree of maak er een slaatje van.

Dragon

Ook wel bekend als draken- of slangenkruid. Dragon heeft een intens aroma en is daarom ideaal om zelf dragonazijn mee te maken, de basis voor bearnaisesaus (zo maak je ze). Heerlijk bij eieren, maar ook bij vis en kip.

Barbarakruid

Dit zusje van waterkers ken je misschien ook als landkers, maar Barbarakruid klinkt nóg mooier. Barbarakruid is pittig van smaak, groeit het hele jaar door en is een ideale bron van vitamine C. Maak er eens een soepje van!

Rucola

De nootachtige smaak van rucola tilt elke salade naar een hoger niveau. Dankzij hun lekkere crunch passen deze blaadjes ook perfect bij vlees of op pasta.

Bloedzuring

De donkerroze nerven zorgen voor een prachtig contrast op de groene blaadjes. Het friszure kruid combineert lekker met sterke smaken zoals noten en dadels.

Kleine pimpernel

In de middeleeuwen aten soldaten dit plantje opdat ze minder fel zouden bloeden. Vandaag houden we vooral van de kleine pimpernel of sanguisorba om de hazelnootachtige smaak. Leuk om je cocktail of dessert mee af te werken.

Lavas

Al lachend wordt lavas ook wel de maggiplant genoemd, omdat de geur doet denken aan de bouillonblokjes van Maggi. De smaak leunt het dichtst aan bij selder. Daarom is het kruid de ideale smaakmaker voor stoofpotjes, soepen en sauzen.

Een overzicht

kweken op de vensterbank

Lekkere recepten met verse kruiden

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen