Meest recente artikelen

Indoor tuinieren: wat kun je binnen zaaien?

Libelle Lekker zaait

Indoor tuinieren: wat kun je binnen zaaien? Artikel

Een moestuin in huis, kan dat? Jazeker, antwoord ik enthousiast. Ze vroeg zich af wat je dan zoal kan zaaien op een vensterbank. Dus speciaal voor haar: mijn favoriete groenten in huis.

Wat zijn geschikte gewassen voor een indoor moestuin?

  • Zaai Zuiderse groenten in huis voor je ze buiten plant
    Groenten als aubergine, paprika, en tomaten zijn echte koukleumen en vragen ontzettend veel warmte. Liefst zo'n 22°C. Niet evident dus om die meteen buiten te zaaien in België. Wel is het ideaal als je ze nu binnen zaait zodat ze kunnen uitgroeien tot sterke planten. Na de ijsheiligen (midden mei) zijn ze sterk genoeg, (en is het buiten wat warmer), zodat je ze zonder problemen buiten kunt zetten.
  • Sla-la-la
    Gedaan met naar de winkel lopen als je een gerecht wilt opfrissen met een lekkere salade erbij. Voortaan hoef je het maar te plukken van je vensterbank. Pluksla zaai je in een grote bak, en kun je naar hartenlust blijven knippen. De blaadjes groeien vanzelf weer aan. Handig! (Dit geldt trouwens ook voor snijbiet.)
  • Kiemgroenten
    In de lente staat er bij mij steevast een grote bokaal met kiemgroenten. Dat zijn groenten die als kiemplantje worden geoogst en gegeten. Dat is superlekker en heel gezond. De bekendste zijn tuinkers, alfalfa en radijskers. Het leuke is dat ze zo snel groeien dat je na minder dan een week al kan oogsten. Meer nog: je hebt er zelfs geen aarde voor nodig, want gewoon in een bokaal of , op wat keukenpapier of watten lukt het prima. Zolang ze maar water krijgen. En met zijn pittige smaak is hij een echte smaakmaker in salades, of heerlijk op een boterham met roomkaas.
  • Kruiden
    Nog zo'n absolute musthave in de keuken: kruiden! Al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat het niet altijd even evident is om zelf kruiden te zaaien. Peterselie bijvoorbeeld duurt maar liefst 5 weken vooraleer het kiemt. Hierbij kun je dus beter een plantje kopen. (tenzij je heel geduldig bent). Bieslook, of dille zijn wel makkelijk om zelf te zaaien.
  • Eetbare bloemen
    Vrolijken in no time je interieur én je homemade limonade, koekjes, of salades op. Het driekleurig viooltje of korenbloem zijn zo'n toppers die je nu al kunt zaaien.
  • Regrow groenten
    Lente-ui gekocht? Hou de uiteindes (de wortels) bij en steek ze in een pot met water. Je zal zien dat ze vanzelf terug schieten. Leuk om te zien, en je hebt na enkele weken terug lente-ui! Dit principe kun je ook makkelijk toepassen bij selder en prei.
  • En eigenlijk kan alles…
    … Zolang ze maar voldoende daglicht krijgen, en de pot groot genoeg is. Mijn favoriet? Radijsjes. Die stellen nooit teleur. Ze zijn ijzersterk, en absoluut niet moeilijk. Mooi meegenomen: ze gaan ook snel. Vandaag zaaien, over 4 weken op je bord.

 

Waar op letten als je zaad wil kopen?

  • Hou altijd in je hoofd waar je jouw groenten wil zetten. Er bestaan ondertussen van elke groente verschillende variëteiten voor bijvoorbeeld buitenteelt, teelt in pot, dwergplanten, …. Tomaten, paprika's en aubergines heb je bijvoorbeeld in alle vormen en maten. Woon je in de stad en heb je enkel een balkon? Kies dan een soort die het goed doet in pot, en geen 2 meter lang wordt.
  • Zaai precies die soorten die je niet in de winkelrekken vindt, dat maakt je oogst straks toch dat tikje specialer. Hallo chioggia-bieten! Oh, en het klinkt misschien voor de hand liggend, maar zet ook dingen die je graag lust. Anders heeft het weinig zin.
  • Lees ook deze tips om binnen groenten te kweken nog eens na!

Waar koop je zaad?

  • In verschillende tuincentra, en zelfs in de supermarkt vind je goede zaden. Leuk weetje: je kunt ze vaak met ecocheques betalen.
  • Op de website van de Nieuwe Tuin vind je fantastische groente-variëteiten die speciaal geselecteerd zijn op smaak. Eerlijk is eerlijk: de mooi geïllustreerd verpakking maakt ons ook blij.
  • Ook leuk zijn de verschillende zaadbibliotheken die overal als paddenstoelen uit de grond schieten. Het principe is simpel. Je neemt zaden mee naar huis van een bepaalde plant, en er wordt gevraagd om na het bloeien de nieuwe zaden terug te brengen. Op die manier blijft het aanbod bestaan. Meer info vind je hier.

 

Volgende keer gaan we met ons zaad aan de slag, en geven we je zaai-tips!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen