Meest recente artikelen

Zo maak je slanke gerechtjes met gehakt

Neem een hap van deze slanke gerechtjes!

Zo maak je slanke gerechtjes met gehakt Artikel

Goed nieuws voor iedereen die gek is op gehakt maar dit wegens 'dikmaker' van het menu schrapt: gehakt staat niet noodzakelijk gelijk aan vet. Deze 6 gehaktgerechten zijn een pak vriendelijker voor je lijn dan je zou denken.

De vetten op een rijtje

Gehakt is fijngemalen vlees en kan van allerlei soorten vlees en gevogelte gemaakt worden. Voor gehakt worden meestal restjes vlees gebruikt die overblijven na het versnijden van het 'grote' vlees. Soms wordt ook extra vet toegevoegd. Het vlees wordt door een gehaktmolen gehaald om het fijn te malen.

Gehakt heeft de naam vet vlees te zijn en vaak klopt dat ook, maar niet altijd. Niet elke soort vlees bevat namelijk even veel vet. 

  • Rund: 4,9/100 g
  • Gevogelte: 12,5/100 g
  • Rund-varken: 12,7/100 g
  • Kalf: 18,5/100 g
  • Varken: 24,6/100 g

Rundergehakt bevat het minste vet, varkensgehakt het meeste. Ook al bevat niet elke soort gehakt evenveel vet, toch zet je gehakt beter niet té vaak op het menu. De varianten die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt bevatten vaak behalve procentueel veel verzadigd vet ook veel zout (tenzij je ongekruid gehakt koopt). Heb je thuis zelf een vleesmolen, dan kun je makkelijk zelf gehakt maken. Je kunt dan bijvoorbeeld minder vette stukken vlees gebruiken en minder zout toevoegen. Je slager wil misschien ook wel gehakt voor je maken van het stukje vlees dat jij hebt uitgekozen. Zeker een keertje vragen!

4 extra lichte tips

  1. Meng gestoofde groenten met gehakt voor een gehaktbrood of balletjes. Veel minder calorieën én je hebt meteen een extra portie groenten binnen. Probeer bijvoorbeeld dit vleesbrood met paprikasaus en peterselieaardappelen.
  2. Vervang het paneermeel in een gehaktbrood door havermout en voeg extra veel verse kruiden toe. De havermout bevat veel vezels, wat je extra lang verzadigd houdt. Dit is bijvoorbeeld een heerlijk recept. 
  3. Ga voor ongekruid gehakt, bereid gehakt bevat veel zout.
  4. Kies de juiste soort. Gehakt moet een zeker vetgehalte hebben om het vlees smeuïg en lekker te houden, maar te veel is niet goed voor je gezondheid.

 

Gek op gehakt? Neem een hap van deze slanke gerechtjes!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen