Het toppunt van gezelligheid: bak deze herfst je favoriete broodje
Libelle Lekker x Niamh
Nu het vroeger donker en stilaan kouder wordt, maken we van onze huiskamer graag een warme cocon. En wat is er knusser dan zelf iets lekkers in de oven schuiven, met daarna die gezellige geur van versgebakken brood in huis?
Ook Libelle Lekker Chef Kirsty maakt het graag supercosy: "De herfst hangt in de lucht en dan is er toch niks gezelliger dan zelf zo'n kraakvers broodje te bakken?" Ze ontdekt hoe makkelijk brood bakken wordt met de broodmixen van het Belgische merk Niamh. Van notenbrood tot pistacherolletjes: laat je inspireren en ga zelf aan de slag met Kirsty's heerlijke broodrecepten!
Walnotenbrood met dadels
Met de All-in rustic dark broodmix van Niamh wordt brood bakken kinderspel! Wij voegden stukjes dadel toe, een licht zoete toets die perfect past bij de walnoot, desem en mout die al in de mix zitten.
Kirsty: "Ik kan bijna niet geloven hoe makkelijk dit was."
Ingrediënten
- 500 g Niamh rustic dark all-in mix
- 290 ml water
- 110 g dadels (grof gehakt)
Zo maak je het
1. Doe de Niamh rustic dark all-in mix met water en olijfolie in de keukenrobot. Kneed voor 10 minuten.
2. Laat afgedekt 40 minuten rijzen.
3. Stort het gerezen deeg op een bebloemd werkblad en druk plat.
4. Voeg de dadels toe, bol op en leg op en een bakplaat met bakpapier.
5. Dek opnieuw af en laat 40 minuten rijzen.
6. Bak 30-35 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.
7. Besprenkel tijdens het bakken met wat water voor een extra krokante korst.
8. Laat afkoelen… en geniet!
Pistacherolletjes met witte chocolade
Wist je dat je met de broodmixen nog meer kan doen dan een traditioneel brood bakken? Zo tover je de Niamh Super Spelt broodmix eenvoudig om tot heerlijke pistachio rolls. Bij de tradition mixen van Niamh doe je zelf gist, boter, zout en water waardoor je je creativiteit de vrije loop kan laten gaan.
Kirsty: "In deze mix zit spelt maar ook lijnzaad waardoor de rolls boordevol eiwitten en vezels gaan zitten: all the healthy stuff!"
Ingrediënten
Voor het deeg
- 8 g droge gist
- 500 g Niamh Super Spelt broodmix
- 60 g boter
- 2 eieren
- 1 tl zout
- 200 ml melk
Voor de vulling en afwerking
- 200 g pistachecrème
- 4 el fijngehakte pistachenootjes
- 100 g gesmolten witte chocolade
Zo maak je het
1. Doe de gist, Niamh Super Spelt broodmix, boter, eieren, suiker, zout en melk in de kom van een keukenmachine. Kneed 10 minuten.
2. Laat het deeg 1u30 rijzen onder folie.
3. Bestuif je werkblad met bloem en stort hier het deeg op.
4. Druk alle lucht uit het deeg en rol uit (ongeveer 35cmx50cm) tot een dikte van 0,5-1 cm.
5. Bestrijk het deeg met de pistachecrème en bestrooi met de pistachenootjes.
6. Rol strak op in de lengte en snij plakjes van ongeveer 2 cm.
7. Leg de rolletjes in een ingevette bakvorm en laat 30 minuten rijzen.
8. Klop een eigeel los met enkele druppels water en bestrijk er de rolletjes mee.
9. Bak 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Voeg eventueel extra minuten toe als de rolletjes nog niet gaar zijn.
10. Laat afkoelen en werk af met de gesmolten witte chocolade.
Over Niamh
Niamh, dat is bakken met een creatieve twist! Dit Belgische merk brengt kleur en inspiratie in de keuken met broodmixen die verrassen met vernieuwende ingrediënten, speelse verpakkingen en recepten die je zin geven om zelf aan de slag te gaan.
Niamh is verkrijgbaar bij o.a. Delhaize, Colruyt, Okay en Jumbo. Ontdek meer tips, recepten en inspiratie op niamhbaking.com