Meest recente artikelen

De testkeuken: kip tikka masala

Zo maak je deze klassieker

De testkeuken: kip tikka masala Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: kip tikka masala.

Er bestaan evenveel masala­ recepten als er koks zijn. Deze specerijen zitten er haast altijd in: (gerookt) paprikapoeder, komijn, kaneel, kardemom en fenegriek. Verse of gedroogde chili zorgt voor pit. Ook korianderzaad, kurkuma en zelfs kruidnagel geven diepte. Een beetje suiker ten slotte kan ook geen kwaad: kip tikka masala moet balanceren tussen zoet, pittig en zuur. Bij de meeste specerijen komen etherische oliën vrij wanneer je ze bakt. Even in een droge pan bakken, brengt je ‘ingeslapen’ komijn- en korianderzaadjes tot leven!

Het juiste stukje kip

Meestal wordt filet van kippenborst gebruikt. Dat is het magerste en minst sappige deel van de kip, maar aangezien de marinade het vlees lekker mals maakt, heeft dit minder belang.

Wat is garam masala?

Garam masala of ‘heet mengsel’ is een kruidenmengsel dat veel in de Indiase keuken gebruikt wordt. Er zitten verschillende ‘verwarmende’ kruiden in. Je kunt het kant-en-klaar kopen of zelf maken.

Extra mals

De marinade bevat een zuur element, meestal citroensap, en een zuur zuivelproduct zoals yoghurt. Het zuur in de marinade breekt de eiwitten af, waardoor de textuur verandert en de kip malser wordt. Het voordeel van yoghurt is dat de enzymen in het vlees langzamer worden afgebroken dan bij andere veel gebruikte zure marineervloeistoffen, zoals wijn en azijn. Als de eiwitten te snel worden afgebroken, kan het vlees een rubberachtige structuur krijgen. Yoghurt heeft nóg een voordeel. Het gaart het eerst zodra je de kip in de pan, onder de grill of op de barbecue legt. De zuivel reageert dus nog voor de suikers in je marinade karamelliseren en het korstje vormen. Resultaat? Je kip is heerlijk mals vanbinnen én krijgt een knapperig korstje.

Ons ultieme recept voor kip tikka masala

Extra gezond

Bereid je kip tikka masala met extra veel beetgare groenten: erwtjes, bloemkool, broccoli, sluimererwten… Sandra Bekkari, de koningin van de groenten, voegt een paar handen spinazieblaadjes toe aan haar kip tikka masala.

Lekker met …

  • naam of chapati
  • lemon rice
  • papadums
  • geroosterde amandelschilfers
  • mangoraita

Tikka masala 5x anders

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen