Meest recente artikelen

Zo organiseer je een Breugeltafel

Dé Vlaamse klassiekers in een nieuw jasje

  • Deel dit artikel:
Zo organiseer je een Breugeltafel Artikel

Pensen, balletjes, rijstpap... Vlaamser wordt het niet! Geef deze klassiekers een originele twist en je gasten schuiven graag aan bij een Breugeltafel anno nu.

Wat is zo’n Breugeltafel eigenlijk?

De Breugeltafel of het Breugelfestijn is genoemd naar het feest dat te zien is op het schilderij Boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Oude. Het is een traditioneel Vlaams buffet, bestaand uit typische warme en koude lekkernijen zoals balletjes met kriekjes, kop (of hoofdvlees), pensen, rijstpap, vlaaien..

Breughel

Breughel

Hoe pak je dat een beetje eigentijds aan?

Toegegeven, een klassiek Breugelbuffet is een beetje uit de tijd. Maar dat wil niet zeggen dat het niet lekker is. Als je de  ingrediënten eigentijds verwerkt, wordt het gegarandeerd een succes.

Denk even na wat voor jou typische zaken zijn die niet op een Breugelbuffet mogen ontbreken. Pensen? Oké. Hoe kun je die wat verfijnder gaan serveren? Snij ze in plakjes, bak ze en gebruik ze als toastje met gebakken appeltjes erop. Verwerk de vulling van bloedworst in een brickdeegje en geef er een mosterddip bij. Rijstpap? Laat de saffraan een keertje voor wat hij is en ga aan de slag met kardemom of tonkabonen.Balletjes met kriekjes? Waarom gebruik je de kriekjes eens niet als vulling voor de balletjes? Laat je creativiteit maar werken. In Libelle Lekker van oktober 2016 krijg je alvast heel wat inspiratie.

Zorg voor een goede afwisseling van warme en koude gerechten, en denk even na wat je vooraf kunt maken. Het is niet handig als je op het moment zelf nog van alles moet beginnen te bakken, bijvoorbeeld. Zoals bij elk buffet is de voorbereiding cruciaal.

Wat tafeldeco betreft, kun je twee richtingen uit: of je benadrukt het moderne door fijn en elegant servies te gebruiken, of je verwijst naar het klassieke van de Breugeltafel door je fijne gerechtjes op wat bruter keramiek te serveren. Maar ga in elk geval niet voor hele zware, klassieke tafeldecoratie. Tenzij je van een eighthiesfeestje houdt, natuurlijk.

Alvast wat inspiratie

Deze drie recepten kunnen je alvast inspireren voor je eigen Breugeltafel. Nog meer recepten vind je in Libelle Lekker van oktober 2016.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen