Meest recente artikelen

10 goede gewoontes voor in je keuken die je leven zoveel makkelijker maken

Handige keukentips!

10 goede gewoontes voor in je keuken die je leven zoveel makkelijker maken Artikel

Koken is zoveel leuker in een nette, georganiseerde keuken. Deze 10 goede gewoontes voor in je keuken maken je het leven makkelijker.

Zoals bij alles in het leven, leveren ook goede gewoontes in de keuken je heel wat rust op. Wij verzamelden onze allerbeste raad.

Goede gewoontes in de keuken: 10 gouden tips

1 Maak een snackmix

Zijn jouw kinderen ook vaak hangry als ze van school komen of ben je zelf dol op snacks? Zorg dan dat je altijd een gezonde snackmix in huis hebt. Maak een keer per week een mix van noten, zaden en eventueel stukjes chocolade, gedroogd fruit of kokosschilfers en bewaar 'm in porties in kleine doosjes of diepvrieszakjes. Vanaf nu heb je altijd een lekker tussendoortje in huis.

2 Veeg het aanrecht en de gootsteen regelmatig schoon

Het klinkt eenvoudig, maar het werkt echt: je aanrecht en wasbak regelmatig schoonvegen. Zorg dat je altijd een vodje bij de hand hebt om tussen het koken door even het aanrecht schoon te vegen. Opgedroogde vlekken zijn namelijk veel moeilijker te verwijderen. Maak er een gewoonte van om na het afwassen ook even de spoelbak uit te kuisen. Het is zo gebeurd en het bespaart je op langere termijn heel wat moeite.

3 Bewaar restjes per portie

Het is verleidelijk om je restjes gewoon in een grote pot te bewaren, maar je restjes per portie bewaren kan je heel wat afwas besparen. Die grote pot zou je anders toch weer verdelen over kleinere bordjes of potjes. Het is dus veel handiger om je restjes meteen per portie in de koelkast of diepvriezer te stoppen. Zo heb je meteen ook een potje klaarstaan om mee te nemen naar het werk.

4 Ruim je lades op

We hebben allemaal wel zo'n keukenlade of -kast die we nauwelijks open durven te doen, omdat er altijd wel iets uitvalt of de boel blokkeert. Geef je lades eens een goede lenteschoonmaak. Heb je die avocado-ontpitter wel echt nodig? Het kan ook handig zijn om enkele haakjes in je keuken te installeren om daar enkele keukentools aan te hangen. Gedaan met die pollepel die de lade blokkeert!

5 Kuis de koelkast uit voor je boodschappen doet

Niets zo vervelend als thuiskomen met je boodschappen en al die verse groenten om dan te merken dat er nog een heleboel dingen in de koelkast zitten. Maak je koelkast schoon voor je naar de winkel gaat. Je maakt plaats voor de nieuwe boodschappen én koopt geen dingen die je eigenlijk al in huis had. Win-win!

6 Hou een lijstje bij van wat er in je vriezer zit

Een van onze favoriete goede gewoontes in de keuken: een lijstje bijhouden van wat er allemaal in de vriezer zit. Het is geen grote moeite en zorgt ervoor dat je die restjes eindelijk écht opeet. Je zult merken dat je vaak nog heel wat in huis hebt en misschien zelfs geen nieuwe boodschappen hoeft te doen. Hang het lijstje op de koelkast of maak een digitaal lijstje via je smartphone, zo weet je altijd precies wat er in de vriezer zit. Dat vergeten potje tomatensoep zal je dankbaar zijn!

7 Maak een weekmenu

Elke week even de tijd nemen om een weekmenu te maken is zo'n goede gewoonte die wij niet meer zouden kunnen missen. Je kunt meteen alle boodschappen in één keer doen en als je het weekmenu in je keuken hangt, is heel het gezin meteen op de hoogte van wat de pot schaft. Via het Libelle Lekker kookhoekje wordt een weekmenu maken trouwens een fluitje van een cent. Hier lees je hoe je eenvoudig je eigen weekmenu kunt maken. Geen zin om een weekmenu te verzinnen? Gelukkig hebben wij er elke week eentje voor je klaarstaan. Je kunt het zelfs elke maandagochtend gratis in je mailbox ontvangen als je dat wilt!

8 Zet alle ingrediënten klaar voor je begint te koken

Het water kookt bijna over en ondertussen moet je nog op zoek gaan naar die ene paprika in de koelkast, help! Dit soort situaties kun je eenvoudig vermijden door alle ingrediënten voor je gerecht klaar te zetten voor je begint te koken. Als je gaat bakken, is het ook handig om op voorhand de ingrediënten af te wegen, zo staat alles al klaar en kun je rustig het recept volgen.

9 Ruim op tijdens het koken

Geleidelijk aan opruimen tijdens het koken zorgt ervoor dat je nooit met een heleboel afwas en opruimwerk zit. Veeg het aanrecht al even schoon terwijl het water kookt of was je potten al af terwijl je gerecht in de oven zit. Het zal je veel tijd en stress besparen, geloof ons.

10 Doe de afwas meteen na het eten

Een gouden regel in onze keuken: ga nooit slapen met vuile afwas op het aanrecht. Doe de afwas meteen na het eten om te vermijden dat die vuile borden zich opstapelen. Echt geen tijd of zin? Maak er dan een gewoonte van om de afwas zeker voor het slapengaan in de vaatwasser te steken. Niemand wil zijn ochtend beginnen met een stapel afwas in de keuken.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen