Meest recente artikelen

5 slanke alternatieven voor room

Minstens even lekker!

5 slanke alternatieven voor room Artikel

Een toefje room in de soep, in een ovenschotel of een pasta is overheerlijk, maar volle room heeft een hoog vetpercentage (zo'n 35%) en kan veel calorieën toevoegen. Kies je liever voor een slank alternatief? Wij delen enkele opties.

Plantaardige room

Kokosroom is een plantaardig alternatief voor room, het is dus ook geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het wordt vaak gebruikt in pittige gerechten om de scherpe smaak wat te neutraliseren, maar je kunt het ook in zoete bereidingen gebruiken. Let wel op, kokosroom bevat niet veel minder calorieën en vetten dan gewone room en gebruik je dus best met mate. Er zijn wel lightvarianten verkrijgbaar die minder vetten bevatten.

Ook sojaroom is een plantaardig alternatief voor room en bevat minder kcal en vetten dan kokosroom. Door het lagere vetgehalte kun je het niet zo goed opkloppen, maar sojaroom is wel geschikt om in soepen of sauzen te gebruiken.

Yoghurt

Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften. Griekse yoghurt is lekker romig, maar heeft wel een hoger vetpercentage dan andere soorten yoghurt.

Plattekaas of ricotta

Ricotta kun je verwerken in gebak, maar is ook lekker als pastavulling, bijvoorbeeld in cannelloni (Ontdek hier hoe je cannelloni vult). Het vetgehalte van ricotta ligt rond de 17%. Ook plattekaas is een slank alternatief voor room. Het bevat veel eiwitten die zorgen voor een verzadigd gevoel. Kies wel voor plattekaas zonder toegevoegde suiker.

Courgette

Onze toptip voor fluwelige soep zonder dat je room toevoegt? Geschilde courgettes! Je proeft de courgettes niet in de soep, maar ze zorgen wel voor een lekker volle structuur. Voeg dus gerust wat geschilde courgettes toe aan je soep, bovendien is het een extra portie groenten, win-win dus! Hoe je courgettes best snijdt, lees je hier.

Slankere roomvarianten

Natuurlijk kun je ook voor lightroom kiezen, deze is verkrijgbaar in verschillende vetpercentages. Ook koffieroom is slanker dan gewone room, omdat deze minder melkvet bevat dan volle room of slagroom. Koffieroom is uiteraard ideaal voor in warme dranken, maar ook prima om in soep te doen.

Hieronder lees je welke roomvariant je best gebruikt voor welk gerecht.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen