Meest recente artikelen

Uitgetest: hét recept voor Indische curry

De beste tips uit onze testkeuken

Uitgetest: hét recept voor Indische curry Artikel

Iedereen zou de basisprincipes van een curry in de vingers moeten hebben. Het is gezond, goedkoop, makkelijk en pure comfortfood. Kommetjes bomvol smaak en kleur! Wij delen onze tips en recepten voor dé ultieme curry.

Curry is een ideaal gerecht om een dag op voorhand te maken, het zal alleen maar lekkerder worden! Je zal zien dat de olie na een poosje komt bovendrijven, dat is normaal. Roer de saus gewoon om. Je kunt de saus ook in porties invriezen, dan hoef je op een drukke dag enkel nog de groenten toe te voegen.

Kruiden en specerijen

Specerijen zijn de ruggengraat van een Indische curry. Met deze zit je altijd goed:

  • korianderzaad
  • komijnzaad
  • kurkuma
  • chilipoeder
  • paprikapoeder
  • venkelzaad
  • mosterdzaad
  • kaneel

Weinig plaats in je voorraadkast? Investeer dan in een potje goede garam masala. Deze mengeling van geroosterde specerijen bestaat uit gemalen korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, kardemom en kruidnagel. Echt de ideale currymelange dus! Ook lekker in een gehaktbrood bijvoorbeeld.

Ui, gember & knoflook zijn ook onmisbaar. Naast de typische specerijen geeft dit trio een curry zijn typische smaak. De ui wordt eerst rustig gebruind, de gember en knoflook komen er later bij. Het geheim van een goede curry – en eigenlijk van elke stoofpot – is de uien genoeg tijd gunnen om te karamelliseren. Stoof ze niet gewoon glazig, want dan heeft de smaak zich nog niet volledig kunnen ontwikkelen. De kleur van de ui bepaalt deels de kleur van je curry. Bak je de uien echt bruin, dan zal de curry ook donkerder van kleur worden. Om het helemaal volgens de regels te doen maak je eerst een knoflook-gemberpasta in de vijzel. Dat doe je zo: pureer de knoflookteentjes en gemberwortel in gelijke hoeveelheden met wat zout en eventueel een klein beetje water tot een pasta.

Eentje om te onthouden: breng je stoofpotten en curry's op smaak met een half koffielepeltje suiker of een andere zoetstof zoals honing of ahornsiroop. Combineer de suiker met een kneepje limoen- of citroensap: het doet alle smaken beter uitkomen, zeker in fel gekruide gerechten.

Altijd koriander in huis

Koriander groeit hier weelderig in de zomer, maar onze winters overleeft hij niet in volle grond. Denk dus nu al aan je curry's van deze winter. Koop een grote bos koriander, hak 'm fijn met wat munt, een chilipepertje, wat noten en olie en vries het mengsel in kleine porties in. Een pesto van koriander als het ware! Zo heb je altijd een snelle portie koriander in huis voor je curry.

Kies de juiste vetstof

Gebruik je olijfolie, dan zal je curry nooit die typische Indische smaak krijgen. Gebruik liever een neutraal smakende plantaardige olie zoals koolzaadolie. Vermijd koudgeperste koolzaadolie, die is duur en heeft geen hoog rookpunt. Ook ghee, geklaarde boter, is een goed idee om een rijke botersmaak toe te voegen.

Lekker veggie

Er bestaan lekkere curry's met kiplam of garnalen, maar veel curry's zijn vegetarisch. Dat komt doordat in India, de bakermat van de curry, meer dan dertig procent van de bevolking vegetariër is. Een curry is dus hét ideale gerecht voor een veggie-dag of voor vegetarische gasten. Maak er een heuse currytafel van, en je hebt een fantastisch feestmaal. Serveer met plantaardige yoghurt voor een volledige vegan versie.

Serveer je een curry met enkel groenten? Speel dan nog meer met texturen om het interessant te houden. Rooster bijvoorbeeld wat cashewnoten of kikkererwten in de oven met olie en specerijen zoals kerrie, garam masala, cayennepeper en zout. Zo worden ze lekker pittig en krokant. Serveer ze in een apart schaaltje zodat iedereen naar smaak zijn eigen curry kan samenstellen.

Voor erbij

Serveer je curry met deze lekkernijen:

  • Rijst of andere zetmeelrijke bijgerechten, zoals naan, papadums of chapati.
  • Chutney, een compote van fruit en/of groenten gekookt met specerijen, azijn en suiker. Chutneys staan in India bij iedere maaltijd op tafel en worden gebruikt zoals wij mosterd of ketchup gebruiken. De bekendste is mangochutney.
  • Raita, een romige, gekruide yoghurtbereiding met gesneden rauwe groenten erdoor. Ideaal om de mond te blussen en als zuurtje erbij. Lekker met komkommer, tomaatjes of bietjes. Weinig tijd? Dan doet een stevige Griekse yoghurt ook dienst!

Je kunt rauwe noten bij je curry serveren, maar hun smaak is zoveel beter als je ze even roostert. Verwarm een pan op het vuur en leg de noten erin zónder vetstof. Wacht tot ze beginnen te kleuren en lekker ruiken, dan zijn ze klaar. In de oven kan ook. Na het roosteren kun je nog wat olie en smaakmakers toevoegen.

De proeftest

Smaakt je curry vlak en krijg je alleen op het einde een pittige smaak? Dan mag je wat royaler zijn met zout. Bovendien hebben de specerijen een flinke dosis zout nodig om hun smaak op de voorgrond te brengen. Voeg eventueel nog wat citroensap toe om de smaak te versterken. Smaken de tomaten te zuur door? Voeg dan wat suiker, honing of gembersiroop toe. Mag het eindresultaat wat pikanter zijn? Gebruik wat cayennepeper of sambal. Blijf proeven en kruiden tot je denkt: wauw, dit is lekker! Voor een minder uitgesproken tomatensmaak, laat je de volledige tomaten weg en gebruik je enkel een eetlepel tomatenconcentraat.

Ons ultieme recept

Uit een potje

Je kent ze wel: de potjes rode, gele of groene currypasta uit de supermarkt. Prima als je niet veel tijd hebt! Toch worden Indische curry’s altijd gemaakt van hele of gemalen specerijen, die pasta’s worden vooral gebruikt in Thaise curry’s. Maar het moet gezegd: bij een goede currypasta hoef je niet veel toe te voegen. Zo gebruik je het:

  1. Laat 1 eetlepel kokosolie heet worden, fruit er een fijngesnipperd uitje in. Voeg fijngehakte knoflook en gember toe. Laat even bakken.
  2. Doe er de currypasta bij tot hij heerlijk geurt.
  3. Voeg kokosroom toe en laat zachtjes koken. Voeg eventueel wat limoenblad, citroengras of allebei toe.
  4. Voeg gebakken of geroosterde groenten toe. Bladgroenten zoals spinazie kunnen er rauw bij.
  5. Breng op smaak met zout of sojasaus, sambal en limoensap.

Nog meer lekkere curryrecepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen