Zo maak je confituur zonder suiker

Confituur maken zonder suiker is helaas niet zo gemakkelijk. Suiker zorgt er onder andere voor dat je confituur bewaard wordt. Het betekent ook letterlijk: fruit bewaren in suiker. Maar natuurlijk zijn er alternatieven!

Bewaren en binden

Je confituur zonder suiker zal eerder een compote of vruchtenmoes zijn. Omdat ze zonder suiker minder lang te bewaren zijn, maak je ze in kleinere hoeveelheden (maximum 500 g fruit) en bewaar je ze, na het afkoelen, best meteen in de koelkast.

Doordat je de vruchten niet kookt in suiker, komt er geen pectine vrij. Dat is het natuurlijk bindmiddel van de confituur. Als vervangend bindmiddel kan je gebruik maken van agar agar. Je kan dit vinden in de supermarkt. Twee gram agar agar per halve kilo fruit is een goede verhouding.

Alternatief voor suiker

Natuurlijk heb je zonder suiker geen zoetmiddel in je confituur. Enkele varianten zijn bijvoorbeeld Canderel, stevia, Tagatesse,… In een recept mag je niet zomaar de hoeveelheid suiker vervangen door dezelfde hoeveelheid zoetmiddel. Elk zoetmiddel heeft zijn eigen specifieke smaak, intensiteit en eigenschappen, dus daar moet je rekening mee houden.

Recepten vind je op de volgende websites:

>> Confituur met Canderel
>> Confituur met stevia
>> Confituur met Tagatesse
>> Confituur voor diabetici

 

Basisrecept

  • 250 g fruit
  • 4 blaadjes gelatine van 3 g
  • kunstmatige zoetstof voor warme bereidingen

Week de gelatine 10 minuten in koud water. Breng het fruit, dat zo nodig in stukjes is gesneden, aan de kook. Laat het tot moes koken. Neem de kookpot van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij de moes. Breng op smaak met zoetmiddel. Doe de confituur in gesteriliseerde potjes en dek ze af. Laat opstijven in de koelkast. Deze confituur is maximum 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Gerelateerde artikelen