Zo maak je confituur zonder suiker

Confituur maken zonder suiker is helaas niet zo gemakkelijk. Suiker zorgt er onder andere voor dat je confituur bindt en goed bewaard kan worden én het geeft volume aan je confituur. Maar natuurlijk zijn er alternatieven!

Bewaren en binden

Doordat je de vruchten niet kookt in suiker, komt er geen pectine vrij. Dat is het natuurlijke bindmiddel dat in het fruit zit. Als vervangend bindmiddel kun je gebruik maken van agaragar, een plantaardig alternatief voor gelatine.  Twee gram agar agar per halve kilogram fruit is een goede verhouding.

Je confituur zonder suiker zal eerder een compote of vruchtenmoes zijn. Omdat deze zonder suiker minder lang te bewaren zijn, maak je ze best in kleinere hoeveelheden (maximum 500 g fruit) en bewaar je ze, na het afkoelen, het liefst in de koelkast.

Alternatief voor suiker

Natuurlijk heb je zonder suiker ook geen zoetmiddel in je confituur. Je kunt andere zoetstoffen gebruiken (zoals stevia, tagatose…) maar vervang niet zomaar de hoeveelheid suiker in het recept door dit alternatief. Elke zoetmiddel heeft namelijk zijn eigen zoetkracht – en soms heb je er véél minder van nodig dan van suiker. Bovendien heeft elk zoetmiddel ook zijn eigen specifieke smaak en eigenschappen. Ook daar moet je rekening mee houden.

En hoe maak je het dan?

Wij vroegen het aan Madam Confituur, Katrien Hoebers.

Madam Confituur: ”Wil je minder suiker gebruiken, neem dan een confituursuiker 3:1. Voor 1,5 kilogram fruit hoef je maar 500 gram toe te voegen. Omdat er bewaarmiddelen in zitten, zal de confituur zeker houdbaar blijven. Volg verder gewoon het recept. Wil je helemaal geen suiker gebruiken, werk dan met pec plus of agaragar, telkens in combinatie met een suikervervanger (Tagatesse, Zusto, stevia, honing, agave- of ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, appeldiksap…). Kook je fruit eerst mals, voeg dan per kilogram fruit 20 gram pec plus of 4 gram agar agar toe, breng opnieuw aan de kook en doe er dan de suikervervanger van je keuze bij, naar smaak: voor Tagatesse of honing is dat ± 250 gram, voor appeldiksap neem je 400 milliliter, maar voor stevia hangt het af van de soort stevia (zie verpakking). Proeven en naar eigen smaak zoeten is dus de boodschap.”

Gerelateerde artikelen