Meest recente artikelen

Verrassend: met deze 5 groenten en fruit kun je ook confituur maken

Deze had je vast nog niet geprobeerd!

Verrassend: met deze 5 groenten en fruit kun je ook confituur maken Artikel

Aardbei, abrikoos, bosvruchten,… Confituurklassiekers die we állemaal kennen en lustig op onze boterham smeren. Tijd om eens buiten de lijntjes te kleuren. Met deze groenten – ja, groenten! – en verrassende vruchten maak je ook confituur.

1 Tomaat

Tomaten smaken in volle zomer op hun best. De zon doet hen blinken van contentement en ze smaken lekker zoet. Dit is dus het perfecte seizoen om een confituur op basis van tomaten en citroen te maken. Tip: zorg dat de tomaten goed rijp zijn voor je aan de confituur begint.

2 Wortel

Confituur met wortel? Ja, hoor! Perfect om dat restje uit de groentelade eindelijk eens op te werken. We combineren de wortel hier met kumquats, gember en steranijs voor een exotische toets. Lekker bij een kaasplankje!

3 Paprika

Paprika en frambozen. Je zou de twee niet meteen samen in een confituur combineren, maar het resultaat is een heerlijk smaakbommetje van formaat. Smeer de confituur rijkelijk op een toast geitenkaas. Dat potje zal niet lang meegaan.

4 Watermeloen

Eén hap uit een stuk watermeloen en je weet meteen dat het zomer is. Bewaar dat zomergevoel voor later in de vorm van een confituur. Maak ‘m nu en blik deze winter nostalgisch terug op die warme, heerlijke dagen.

Ontdek hier waar watermeloen nog meer goed voor is.

5 Passievrucht

Technisch gezien is dit een gelei en geen confituur. Gelei is vruchtensap dat wordt ingekookt met suiker. Aangezien een passievrucht geen vruchtvlees heeft, maar enkel pitjes en sap binnenin, noemen we het dus een gelei. Zo’n lepeltje van deze passievruchtengelei in je havermout of door je yoghurt ’s ochtends zorgt voor een exotische boost.

 

Nog enkele confituurtips voor je aan de slag gaat

  • Kies altijd voor seizoensfruit -en groenten. Als in de zomer de tomaten welig tieren in de tuin, is dit het perfecte moment om die tomatenconfituur eens te proberen. Zorg ook dat de groenten en het fruit perfect rijp zijn. Daardoor zullen ze sappiger en zoeter smaken en heeft je confituur sowieso al een streepje voor.
  • Confituur bevat suiker. Heb je diabetes of wil je je suikerinname beperken, kun je het ook suikervrij maken.
  • Soms hoor je ook de term marmelade. Dat is ook confituur, maar dan op basis van de zestes en het vruchtvlees van citrusvruchten.
  • Je kunt ook kruiden (munt, tijm, lavendel, salie,…) toevoegen aan je confituur. Kook de kruiden mee in een kruiden- of theezakje en haal ze op het einde van de kooktijd uit de confituur.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen