Meest recente artikelen

Kerstkoekjes bakken: de leukste recepten

Makkelijk gebak met een feestelijke touch

Kerstkoekjes bakken: de leukste recepten Artikel

Kerstkoekjes zijn leuk in en onder de boom. Ze zijn een attent geschenkje voor de gastvrouw of feestelijke extra bij de koffie. Van petitfours en meringues tot gingerbread en simpele boterkoekjes... Met deze recepten geef je elk koekje een feestelijke touch.

Geef toe, kerstkoekjes bakken brengt je meteen helemaal in feeststemming. Het is daarnaast een leuke activiteit met kinderen. Bovendien heb je ineens een persoonlijk kerstcadeautje of  mooie versiering bij de hand. Ga aan de slag met onze tips en recepten  en geniet alvast van de gezellige koekjesgeur.

8 tips voor de beste kerstkoekjes

  1. Gebruik echte boter als je kerstkoekjes bakt.
  2. Laat koekjesdeeg altijd minstens een halfuur rusten in de koelkast. Op die manier komen de gluten in het deeg tot rust. Zo krijg je knapperige koekjes die hun vorm beter behouden.
  3. Bekleed de bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmatje. Zo bespaar je jezelf een hoop afwas.
  4. Maak je koekjes allemaal ongeveer even dik en groot. Zo zullen ze ook gelijktijdig gaar zijn.
  5. Werk altijd met twee bakplaten. Als je koekjes op een warme bakplaat legt die net uit de oven komt, zullen ze hun vorm niet goed behouden. Laat daarom altijd één bakplaat koud worden. Leg daar een nieuwe lading koekjes op.
  6. Elke oven werkt anders. De aangegeven baktijden zijn daarom relatief. Blijf dus zeker in de buurt van de oven.
  7. In een goed afgesloten blik kun je koekjes verschillende dagen bewaren.
  8. Laat koekjes volledig afkoelen voor je ze in de koekendoos legt.

Boter- of zandkoekjes

Boterkoekjes en zandkoekjes zijn heel eenvoudig zelf te maken. Met het deeg kun je alle kanten uit qua vorm. Gebruik leuke vormpjes om een ster, een sneeuwman, een kerstboom of ander winters figuurtje uit te steken. Serveer deze kerstkoekjes bij de koffie na het kerstdiner. Je kunt verschillende leuke koekjesvormen vinden in de supermarkt. Of kijk eens in een speciaalzaak waar ze bakspullen verkopen.

Tip! Experimenteer gerust met stukjes chocolade, gedroogd fruit, snoep… Vertrek van het basisrecept en voeg toe waar je zin in hebt. Zo krijg je verschillende variaties op hetzelfde koekje.

 

 

Save

Speculaas

Ook met speculaas kun je creatief aan de slag. Met wit glazuur doen speculaasjes je zo denken aan winterse landschappen. Maak er feestelijke koekjes van met een uitsteekvorm en bouw er heuse kersttaferelen mee.

Petitfours

Een petitfour is een klein, elegant gebakje, meestal met kleurrijk glazuur erbovenop. Met witte chocolade, veenbessen, rozemarijn en poedersuiker geef je ze een simpele maar feestelijke kerstmake-over als kerstkoekjes.

Gingerbread 

Vooral in Amerika en in het Verenigd Koninkrijk zijn gingerbread mannetjes enorm populair tijdens de feesten. Gember geeft het koekje z’n typische smaak. Opgelet: het deeg moet vier uur opstijven in de koelkast voor je kunt beginnen met bakken.

 

Meringues

Meringue is sowieso een winner, maar met rendiermeringues worden ze de ster van het kerstfeest. De kransjes van meringues zijn niet alleen lekker, maar ook perfecte kerstkoekjes om in de kerstboom te hangen.

 

Met de kinderen

Maak eens koekjes in de vorm van een handschoen met je enthousiaste kerstelfjes. Teken op stevig karton eerst twee kinderhandjes en knip ze uit. Maak daarna een lekker koekjesdeeg met een snuifje gember en kaneel. En ook van deze Rudolfjes worden ze vast dolenthousiast.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen