Meest recente artikelen

Kerstkoekjes bakken: de leukste recepten

Zet je tanden in Kerstmis

  • Deel dit artikel:
Kerstkoekjes bakken: de leukste recepten Artikel

Kerstkoekjes: een leuk gebaar voor de gastvrouw, maar ook heerlijk bij de koffie na het kerstdiner. Met een streepje Jingle Bells erbij zijn ze zo gebakken.

Petitfours

Een petitfour is een klein, elegant gebakje, meestal met kleurrijk glazuur erbovenop. Dankzij witte chocolade, veenbessen, rozemarijn en poedersuiker krijgt het een simpele maar feestelijke kerstmake-over.

 

Save

Boterkoekjes

Deze boterkoekjes zijn heel eenvoudig om te bereiden. Gebruik leuke vormpjes – een ster, een hart, een kerstboom – en serveer deze kerstkoekjes bij de koffie aan je gasten. Je kunt verschillende vormpjes vinden in de supermarkt of in een speciaalzaak, maar ook in de Libelle Lekker Shop.

Tip: Experimenteer met stukjes bakvaste chocolade, gedroogd fruit, snoep … Vertrek van het basisrecept en voeg toe waar je zin in hebt. Zo krijg je verschillende variaties op hetzelfde kerstkoekje.

Gingerbread 

In het buitenland – vooral in Amerika en in het Verenigd Koninkrijk – zijn gingerbread mannetjes enorm populair tijdens de feestdagen. Gember (vandaar de naam gingerbread) geeft het koekje z’n typische smaak. Opgelet: het deeg moet 4 uur opstijven in de koelkast vooraleer je kunt beginnen te bakken.

 

Meringues

Meringue is sowieso een winner, maar met rendiermeringues word je de ster van het kerstfeest. En deze kransjes van meringues zijn niet alleen lekker, maar ook perfect om in de kerstboom te hangen.

 

Met de kinderen

Maak eens koekjes in de vorm van een handschoen met je enthousiaste kerstelfjes. Teken op stevig karton eerst twee kinderhandjes en knip ze uit. Maak daarna een lekker koekjesdeeg met een snuifje gember en kaneel. En ook deze Rudolf-koekjes toveren vast een lach op hun gezicht.

 

8 tips voor de beste kerstkoekjes

  1. Gebruik echte boter als je kerstkoekjes bakt.
  2. Laat een gekneed koekjesdeeg altijd minstens een halfuur rusten in de koelkast: zo komen de gluten in het deeg tot rust en krijg je knapperige koekjes die hun vorm beter behouden.
  3. Bekleed je bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmatje, zo bespaar je jezelf een hoop afwas.
  4. Maak je koekjes allemaal ongeveer even dik en groot, zo zullen ze ook gelijktijdig gaar zijn.
  5. Werk altijd met twee bakplaten. Als je koekjes op een warme bakplaat legt die net uit de oven komt, zullen ze hun vorm niet goed behouden. Laat daarom altijd één bakplaat koud worden en leg daar een nieuwe lading koekjes op.
  6. Elke oven werkt anders, dus de aangegeven baktijden zijn relatief. Blijf dus in de buurt van de oven.
  7. In een goed afgesloten blik kun je koekjes verschillende dagen bewaren.
  8. Laat koekjes volledig afkoelen voor je ze in de koekendoos legt.

Een recept naar je zin gevonden?

Klik op Bewaren om het in je persoonlijke receptmapjes te stoppen. Alles over recepten bewaren, zelf een weekmenu maken en je persoonlijke boodschappenlijst printen lees je hier.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen