Meest recente artikelen

Kerstkoekjes maken? Zo bak je de mooiste met glazuur!

Tips voor echte pronkstukjes

Kerstkoekjes maken? Zo bak je de mooiste met glazuur! Artikel

Kerstmis staat natuurlijk voor gezelligheid. En wat is er nu gezelliger dan de keuken induiken en samen kerstkoekjes maken? Versier ze na het bakken met suikerglazuur voor een extra feestelijk effect. Wij leggen hier haarfijn uit hoe je dat doet.

Vind jij het ook zo fijn om zelf koekjes te bakken? Dan wil je zeker en vast ook dat ze er wondermooi uitzien. Wij vertellen jou stap voor stap hoe je de mooiste kerstkoekjes kan maken met glazuur.

1 De basis: de juiste kerstkoekjes bakken

Eerst en vooral is het belangrijk om de juiste kerstkoekjes te maken, die je later met glazuur kunt versieren. Deze koekjes moeten stevig en hard zijn. Deze kerstkoekjes zijn een prima basis, maar ook met (harde) speculaas lukt het prima. Bedenk dus eerst welke kerstkoekjes je wil maken. Volg het recept en steek dan met vormpjes leuke figuurtjes uit het deeg. Bak de kerstkoekjes tot de randjes beginnen te kleuren. Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster. Dan is het eindelijk tijd om het glazuur voor de kerstkoekjes te maken.

Gebruik bijvoorbeeld deze koekjesvormpjes voor kerst uit de Libelle Lekker Shop.

2 Suikerglazuur voor kerstkoekjes maken

Doe in een kommetje 100 g poedersuiker of icingpoeder en doe er 10 ml koud water bij. Meng goed om, tot je een dik-lopend glazuur krijgt zonder klontertjes. Maak per kleur die je gaat gebruiken een apart kommetje glazuur. Om het glazuur te kleuren, gebruik je best voedingskleurstof in gelvorm – die is te koop bij winkels waar je bakmaterialen kunt kopen. Vloeibare kleurstof zou je glazuur verder kunnen verdunnen, waardoor het moeilijker opstijft. In de gels zijn ook veel meer mooie kleuren verkrijgbaar. Kleurstof in gelvorm doseer je met een tandenstoker. Je hebt er maar een héél klein beetje van nodig om een mooi gekleurd glazuur te krijgen. Daarmee zul je de allermooiste kerstkoekjes maken.

3 Aan de slag

Kerstkoekjes maken met glazuur: zo doe je dat

Doe een beetje van het glazuur in een spuitzak met een heel fijn mondje. Als je die niet hebt, kun je er ook zelf eentje plooien van bakpapier. Er zijn twee manieren om de koekjes te versieren: met dunne lijntjes die je op de koekjes tekent, of met ingekleurde vlakken.

Ga je voor lijntjes, teken dan op je koekje zoals je met een stift zou doen. Ga je voor vlakken? Trek dan eerst de contouren van de verschillende vlakken met de juiste kleur. Vul ze daarna op met glazuur dat je uitstrijkt met een spateltje of met de bolle kant van een koffielepel. Tijd over? Je kunt extra mooie kerstkoekjes maken door de vlakken ook nog versieren met lijntjes. Die teken je er later op met glazuur. Laat je koekjes een volledige nacht drogen voor je ervan eet: het glazuur heeft tijd nodig om uit te harden.

Mooie voorbeelden

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen