Meest recente artikelen

Voor eens en voor altijd: mag je spinazie opnieuw opwarmen of niet?

Goed om weten

  • Deel dit artikel:
Voor eens en voor altijd: mag je spinazie opnieuw opwarmen of niet? Artikel

Sommige voedingsmiddelen verwarm je om gezondheidsredenen maar beter geen tweede keer, maar is spinazie daar ook een voorbeeld van? Wij zochten het uit.

Onze moeders peperden het ons regelmatig in: ‘Verwarm spinazie nooit een tweede keer!’. Maar waarom wordt dat gezegd, en wat klopt er eigenlijk van?

Nitraten en nitrieten

Spinazie en andere bladgroenten bevatten nitraten, die op zich helemaal niet slecht voor je zijn. Integendeel: sommige wetenschappers beweren dat nitraten je bloeddruk kunnen verlagen en bloedklontering helpen verhinderen. Het probleem stelt zich pas wanneer die bladgroenten opnieuw verwarmd worden: de nitraten worden dan omgezet in nitrieten. Daarover is er veel minder een consensus: volgens sommige onderzoeken zouden die stoffen kankerverwekkend zijn.

Gevaarlijke hoeveelheid?

De hoeveelheid nitrieten die je via je voeding kan opnemen, is echter héél laag; zeker voor volwassenen is er nagenoeg geen probleem, zeggen experts. Enkel baby’s met maagproblemen kunnen er eventueel last van ondervinden. In principe mag je in elk ander geval restjes spinazie met een gerust hart verwarmen.

Het zekere voor het onzekere

Wil je toch zeker zijn dat je geen pijnlijke maag overhoudt aan het eten van een restje spinazie, zorg er dan voor dat je de restjes zo snel mogelijk na de eerste kook- of stoofbeurt op een zo laag mogelijke temperatuur brengt: zet je kliekjes spinazie dus zo snel mogelijk in de koelkast en bewaar ze daar ook tot je ze opnieuw verwarmt.

Lees hieronder meer over opwarmen, (on)gezonde groenten en de microgolf!

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.