Meest recente artikelen

7 voedingsmiddelen die je niet opnieuw mag verwarmen

Better safe than sorry!

7 voedingsmiddelen die je niet opnieuw mag verwarmen Artikel

Wist je dat je niet zomaar alle producten opnieuw mag verwarmen? Bij sommige voedingsmiddelen kunnen dan giftige stoffen ontstaan, waardoor je (in het beste geval) maagproblemen kan krijgen. Deze 7 dingen verwarm je dus maar beter niet opnieuw.

Eieren

Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.

Aardappelen

Aardappelen opwarmen hoeft niet schadelijk te zijn, maar je moet er wel op letten dat je je restjes zo snel mogelijk na de eerste kookbeurt in een luchtdicht doosje in de koelkast zet. Doe je dat niet, dan krijgen bacteriën die botulisme in de hand werken de kans om zich te vermenigvuldigen.

Rijst

Ook rijst zet je maar beter zo snel mogelijk in de koelkast om bacteriën een halt toe te roepen. Als je 'm correct bewaart, kan je rijst dus perfect opnieuw verwarmen, maar denk er ook eens aan om de koude rijst te verwerken in een heerlijke salade.

Spinazie en andere bladgroenten

Bladgroenten bevatten een hoge concentratie aan nitraten, die bij elke nieuwe verhitting telkens meer nitrieten (een schadelijke stof) produceren. Sommige voedingsdeskundigen beweren dat je spinazie wél mag opwarmen op voorwaarde dat je de restjes meteen na de eerste kookbeurt in de koelkast zet, maar wij zeggen: better safe than sorry!

Bieten

Hetzelfde nitrietverhaal vind je bij bieten, maar da's geen reden om ze nooit meer te eten, natuurlijk! Zolang je ze niet opnieuw opwarmt, is er niets aan de hand. En als je ten volle wilt profiteren van de vitaminen in bietjes, kan je ze ook  nog altijd verwerken in koude bereidingen zoals smoothies en slaatjes.

Selder

Selder warm je best geen tweede keer op: ook hier zijn nitrieten de boosdoeners. Eet je seldersoep dus flink in 1 keer op, of eet je selder rauw met een lekkere dip.

Speciale vermelding: water

Water mag je in principe wel opnieuw opwarmen. Enkel water dat al gekookt heeft opnieuw aan de kook brengen, is een probleem. Het kookproces verandert de chemische verbindingen in het water waardoor giftige stoffen geconcentreerder (en dus gevaarlijker voor de gezondheid) worden.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen